Het Belang van Limburg

Olympique Dramatique is het eerste profession­ele Vlaamse gezelschap dat zich waagt aan

De epische theatermoz­aïek van auteur Tony Kushner over aids, angst en verzet in de VS onder Reagan.

-

THEATER HASSELT

Televisiek­ijkers kennen Tom Dewispelae­re wellicht als John Beckers uit Over Water. In het tweede seizoen van de serie - in het voorjaar van 2020 op Eén - speelt hij zij aan zij met kompaan Stijn Van Opstal (Tabula Rasa,De Premier). Maar eerst is er dus hun derde regie bij Olympique Dramatique.

Jullie hebben Angels in America bewerkt. Het origineel duurt bijna acht uur!

Stijn: “Oorspronke­lijk werd Angels in America vaak verspreid

BREE over twee avonden opgevoerd, waarna in het weekend een marathonvo­orstelling volgde. Wij hebben ervoor gekozen om een gebalde versie te creëren van 3,5 uur.”

Het stuk wordt beschouwd als een van de hoogtepunt­en in de Amerikaans­e toneel- literatuur. Terecht?

Tom: “Zeker, het is een tijdsdocum­ent. Midden jaren tachtig steekt in de homoscene in New York aids de kop op. De ravage die de nieuwe ziekte aanricht sterkt de conservati­eve krachten in hun strijd tegen de vrije liefde. Het reactionai­re bewind kijkt onverschil­lig toe. Er sterven mensen bij bosjes, maar die overlijden­s situeren zich in hun ogen bij een bevolkings­groep in de marge.” Stijn: “Tony Kushner heeft zijn stuk, dat zich afspeelt tussen 1985 en 1990, ook midden in die crisis geschreven. Omdat er in de media destijds nauwelijks iets over aids verscheen, werd het stuk meteen ook een informatie­bron.”

Het stuk telt twintig personages. Toch staan er maar acht acteurs op de planken.

Stijn: “Vier mensen hebben een vaste rol, de anderen variëren. Ervaren rotten Tiny Bertels, Evelien Bosmans, Lukas De Wolf, Sanne Samina Hanssen, Lukas Smolders en Peter Van den Begin staan naast mensen van buiten het theatermil­ieu.”

Tom: “We volgen zes hoofdperso­nages die middenin deze crisis met veel strijdvaar­digheid omgaan met de dood. Neem nu het homokoppel Prior en Lewis, waarvan de laatste het moeilijk heeft met de ziekte van zijn partner. Of Ethel Rosenberg, die komt spoken in het hoofd van de gewiekste advocaat Roy Cohn. Want ook angsten en droombeeld­en worden volwaardig­e personages. Naar analogie met de titel dalen er ook engelen neer die ons geklungel aanschouwe­n en oplossinge­n in het oor fluisteren.”

→ Op 4/12 CC Hasselt (www.ccha.be)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium