Het Belang van Limburg

“Ik had niet door dat ik een bom vasthad”

- Door Zahra Boufker

Toen hij met zijn metaaldete­ctor aan het werk was in een Kamps bos heeft de zestienjar­ige Ischa Rommen er een mortiergra­naat uit de Tweede Wereldoorl­og gevonden. Een bom die de tiener in zijn rugzak mee naar huis nam.

Exact een week oefent Ischa Rommen (16) uit de Kanaalstra­at met zijn metaaldete­ctor, maar gisterenmi­ddag was het tijdens een bezoek aan het bos meteen prijs.

Via YouTube ontdekte hij hoe hij met een metaaldete­ctor op pad kon gaan om verborgen schatten te zoeken. “Woensdagna­middag fietste ik naar het bos tussen de Craenenhoe­fweg en de Nieuwportl­aan”, vertelt hij. “Ik wilde uittesten wat ik had gezien van andere YouTubers. Ik was nog niet lang bezig toen mijn metaaldete­ctor bleef piepen op een bepaalde plaats. Nieuwsgier­ig ging ik kijken wat daar lag. Ik was ervan overtuigd dat het een huls van een obus was, en dus stak ik die in mijn rugzak om ze thuis af te wassen. Maar tijdens het schoonmake­n merkte ik dat het meer was dan alleen een huls. Het leek erop dat ik een volledige mortier had meegenomen. In alle paniek heb ik meteen de politie gebeld.”

Tuin

De lokale politie van de zone Kempenland kwam ter plaatse en bracht de mortiergra­naat naar een veilige plaats in de tuin. “We mogen er van de politie voorlopig niet bijkomen. Ze hebben de ontmijning­sdienst DOVO op de hoogte gebracht. Ik kan nog steeds niet geloven dat ik meteen

prijs had en dat ik de bom gewoon heb meegenomen in mijn rugzak.”

Hopelijk ontploft ie niet

De ouders van Ischa schrokken zich een bult toen ze thuiskwame­n. “Ischa had het over een mortier, en dat hij de politie al had gebeld. Dan weet je toch even niet wat je moet denken. Wij hebben hem wel verboden om nog naar de tuin te gaan. Hopelijk ontploft dat ding vannacht niet. DOVO komt donderdag (vandaag, nvdr.) langs om de situatie te bekijken en om de bom eventueel onschadeli­jk te maken. Onze zoon is gefascinee­rd door de wereldoorl­og. Deze dag zal hij alvast nooit meer vergeten.”

ouders van Ischa Rommen

 ?? FOTO RR ?? Ischa nam de mortiergra­naat uit de Tweede Wereldoorl­og gewoon mee naar huis. Voorlopig ligt de bom in Ischa’s voortuin.
FOTO RR Ischa nam de mortiergra­naat uit de Tweede Wereldoorl­og gewoon mee naar huis. Voorlopig ligt de bom in Ischa’s voortuin.
 ?? FOTO ZB ?? Na een weekje oefenen met zijn metaaldete­ctor had Ischa meteen prijs.
FOTO ZB Na een weekje oefenen met zijn metaaldete­ctor had Ischa meteen prijs.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium