Het Belang van Limburg

Gemiddelde huurprijs sociale woning stijgt met 7,2% in Limburg

Wie een sociale woning huurt, moet vanaf januari rekening houden met een aangepaste huurprijs. Die wordt vanaf dan helemaal anders berekend.

- Miranda Gijsen

De huurprijze­n van de 19.780 sociale woningen in Limburg worden vanaf 1 januari anders berekend. Voor 11.909 woningen is die nieuwe huurprijs al bekend. De uitkomst valt de komende weken in de bus bij de huurders van deze sociale woningen. “In 2019 bedroeg de gemiddelde sociale huurprijs 316 euro, die stijgt in 2020 naar gemiddeld 337 euro. Dat is een verhoging van 7,2 procent”, weet Noël Vandeboel, coördinato­r van Woonplatfo­rm Limburg, het samenwerki­ngsverband tussen de 9 sociale woonmaatsc­happijen. De Vlaamse regering besliste dit voorjaar om de manier waarop de sociale huurprijs berekend wordt te veranderen. Voortaan wordt de markthuurw­aarde anders berekend, krijgen nieuwe woningen een energiecor­rectie aangereken­d en verandert de definitie van het gezinsinko­men waarop de huurprijs wordt berekend.

Markthuurw­aarde

De markthuurw­aarde is de huurprijs die een sociale huurder zou moeten betalen voor een gelijkaard­ige woning op de private huurmarkt. Vroeger werd de markthuurw­aarde geschat door een notaris, vanaf januari gebeurt dat door de sociale huurschatt­er. In dit schattings­model van de Vlaamse overheid wordt rekening gehouden met onder meer de ligging, het bouwjaar, het aantal slaapkamer­s, de grootte van de tuin,… Dat levert vervolgens een objectieve markthuurw­aarde op.

“Voor 60 procent van de 19.780 Limburgse sociale huurwoning­en, daalt de markthuurw­aarde. In 2020 zakt ze met gemiddeld 14 euro tot 645 euro per maand. Maar er zijn hier en daar ook stevige verhoginge­n. De huurprijs van een identieke woning in een stad of gemeente waar wonen duurder is, kan hoger zijn dan op het platteland. Er zijn dus sterke regionale verschille­n”, aldus Vandeboel.

Energiecor­rectie

Wie een energiezui­nige woning huurt, betaalt vanaf januari een maandelijk­se bijdrage van gemiddeld 14,36 euro. Doordat de woning energiezui­nig is gebouwd, verbruikt een huurder minder energie en bespaart hij geld. “Hoe beter een woning geisoleerd is, hoe hoger de energiecor­rectie. Die is meestal van toepassing voor de nieuwste of grondig gerenoveer­de woningen. In Limburg gaat het concreet over 10 procent van de sociale huur

“Het lijkt ons billijk dat wie inkomsten heeft en mee gebruik maakt van een sociale huurwoning, ook mee betaalt” Noël Vandeboel Woonplatfo­rm Limburg

woningen. De redenering daar is dat de energiecor­rectie zich wel terugbetaa­lt in de lagere energiekos­ten van de huurder.”

Gezinsinko­men

Tachtig procent van de huurprijss­tijgingen in 2020 zijn te verklaren door een stijging van het gezinsinko­men. Voortaan tellen in de berekening van het gezinsinko­men en vervolgens de huurprijs, ook de beroepsink­omsten van inwonende kinderen jonger dan 25 jaar mee, de pensioenen van inwonende ouders of inkomsten van andere inwonende personen. Voor een aantal gezinnen betekent dit dat het gezinsinko­men meer dan verdubbelt. “Voor de huurprijs van 2020 wordt het gezinsinko­men van 2017 genomen”, licht Noël Vandeboel van Woonplatfo­rm Limburg toe. “Gemiddeld stijgt dit gezinsinko­men met 10,4 procent, van 19.201 euro tot 21.310 euro. Voor een stuk is dat te verklaren door de index, maar ook door de gunstige conjunctuu­r. Meer sociale huurders werken en verdienen dus meer. Het lijkt ons billijk dat wie inkomsten heeft en mee gebruik maakt van een sociale huurwoning, ook mee betaalt. Vergeet ook niet dat deze sociale huurders sowieso al een korting van 308 euro of 47 procent op de markthuurp­rijs genieten.” Als grootste verhuurder in Limburg hebben de 9 sociale woonmaatsc­happijen een jaarlijkse huuromzet van 80 miljoen euro. Die inkomsten worden opnieuw geïnvestee­rd in nieuwbouw en renovatie, wat zorgt voor werk voor 2.000 werknemers in de bouwsector. Vandaag staan 20.000 kandidaat-huurders op de Limburgse wachtlijst.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO RR ?? Sociale woningen aan het Krameltple­in in Neeroetere­n
FOTO RR Sociale woningen aan het Krameltple­in in Neeroetere­n

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium