Het Belang van Limburg

“Onbehoorli­jk om dit pas enkele dagen op voorhand mee te delen”

-

Er komt geen uitstel voor de nieuwe prijzen van sociale huurwoning­en, ondanks de vele klachten van huurders die de Vlaamse ombudsdien­st krijgt. Dat heeft Vlaams minister van Wonen Diependael­e (N-VA) laten weten.

De voorbije dagen liepen er bij de Vlaamse ombudsdien­st veel klachten en vragen tot informatie binnen van sociale huurders. Zij kregen namelijk nu pas heel concreet meegedeeld hoeveel hun huur vanaf januari zal opslaan. Soms is dit met 50 procent of meer. Vlaams Ombudsman Bart Weekers vindt het “onbehoorli­jk om forse huuropslag­en pas enkele dagen op voorhand mee te delen.” “Het is de bedoeling een eerlijker en rechtvaard­iger berekening te introducer­en, dus moet die ook voor iedereen op dezelfde dag ingaan”, aldus het kabinet van minister Matthias Diependael­e. Uitstel of overgangsm­aatregelen zitten er dus niet in. “Het gaat om beleid waarvan de hoofdlijne­n al in de lente zijn gecommunic­eerd. De meeste maatschapp­ijen hebben intussen ook infosessie­s georganise­erd en zijn begin december begonnen met hun huurders aan te schrijven.”

Volgens Groen creëert Diependael­e sociale drama’s. “Voor sociale huurders telt elke euro. Door hen pas op het laatste nippertje in te lichten over de hogere huurprijze­n stort de minister hen in onzekerhei­d”, zegt parlements­lid An Moerenhout. “Het is onbegrijpe­lijk dat de minister weigert om een overgangsp­eriode in te stellen. Dat maakt zijn sociaal woonbeleid kil en hardvochti­g, en het getuigt van weinig empathie.”

 ?? FOTO LUC DAELEMANS ?? Ombudsman Bart Weekers.
FOTO LUC DAELEMANS Ombudsman Bart Weekers.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium