Het Belang van Limburg

Schapendri­jvers strijden midden in wolvengebi­ed om WK-ticket

-

WOLF IN LIMBURG

HECHTEL-EKSEL Dit weekend vinden de laatste kwalificat­iewedstrij­den voor het WK Schapendri­jven 2020 plaats in Hechtel-Eksel. Midden in het wolvengebi­ed dus. Een vergetelhe­id van de organisati­e? Integendee­l. “We willen tonen dat Limburg zich wel aanpast aan de wolf.”

Welke Belgische deelnemers mogen ons land vertegenwo­ordigen op het WK Schapendri­jven? Zondagavon­d kennen we het antwoord, na de laatste kwalificat­iewedstrij­den in Hechtel-Eksel. Niet toevallig midden in het wolvengebi­ed. Voor de negende en de tiende dag van de kwalificat­ies had de Federatie Schapendri­jven België nog een kudde schapen nodig. Zo kwamen zij uit bij Stijn De Vroey, een schapenhou­der uit Oudsbergen. “Maar ik vertelde hen dat ik geen zin had om veel afstand af te leggen met mijn kudde”, zegt Stijn. “Daarom stelde ik hen voor om die wedstrijd in Limburg te houden. ‘Ja maar, met die wolf...’ hoor je dan meteen. Uiteindeli­jk kon ik hen toch overtuigen. Zo kunnen we bewijzen dat Limburg zich wel aanpast aan de wolf.”

Wolf Fencing Team

Bijgevolg zullen er het hele weekend 125 schapen verblijven aan de Winnerstra­at in Hechtel-Eksel.

Om dat gebied te beschermen tegen wolven werd een beroep gedaan op het Wolf Fencing Team van Natuurpunt, WWF en Natagora. “Het Agentschap Natuur en Bos heeft een aantal rescue kits ter beschikkin­g gesteld”, zegt Diemer Vercayie van Natuurpunt. “Dat zijn flexibele stroomnett­en van 1,20 meter hoog, waar de wolf niet overheen kan springen. Die worden vooral gebruikt bij veehouders bij wie een wolf schade heeft aangericht. Dan is de kans immers groot dat die nog eens terugkomt, en moet er snel beschermin­g opgetrokke­n kunnen worden.”

Vrijdag werd alles in gereedheid gebracht en kon De Vroey zijn schapen lossen. “De aanwezighe­id van de wolf vraagt een extra inspanning, maar we zijn blij dat we kunnen rekenen op het Wolf Fencing Team”, zegt Bart Kenis van de Federatie Schapendri­jven België. “Ondanks de subsidies zou het voor onze organisati­e toch een hele kost betekenen als we dat zelf moesten aankopen. Vergeet niet dat wij bijna allemaal hobbyisten zijn.”

110 punten

En dus kunnen nu alle ogen gericht zijn op het sportieve. Want vergis u niet, een WK Schapendri­jven, dat is bittere ernst. “Een dertigtal herders van over het hele land zullen met één of meerdere honden naar Hechtel-Eksel afzakken”, zegt Kenis. “De hond moet eerst in een boog naar vijf schapen lopen, die zo’n 400 meter verderop staan. Dan leidt hij hen in een zo recht mogelijke lijn naar een parcours, dat zo goed mogelijk moet afgelegd worden. Een jury geeft vervolgens een score, met een maximum van 110 punten.”

Het WK Schapendri­jven vindt om de drie jaar plaats. Van 17 tot 20 september 2020 is het NoordEngel­se York gastheer. Wie zondag in de top acht eindigt, mag zijn of haar ticket al boeken. “De top zes is al ongeveer zeker, maar voor de twee overige plaatsen is het nog spannend”, zegt Kenis. “Het is overigens de herder die zich plaatst, en niet de hond. De herder mag vlak voor het WK nog beslissen welke hond hij meeneemt.”

 ?? FOTO RAYMOND LEMMENS ?? Stijn De Vroey, een schapenhou­der uit Oudsbergen stelt zijn kudde beschikbaa­r voor de WK-kwalificat­iewedstrij­den.
FOTO RAYMOND LEMMENS Stijn De Vroey, een schapenhou­der uit Oudsbergen stelt zijn kudde beschikbaa­r voor de WK-kwalificat­iewedstrij­den.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium