Het Belang van Limburg

Jagersvere­niging wil leden ‘opvoeden’ over wolf

-

WOLF IN LIMBURG HASSELT In een opvallende brief weerlegt de Hubertus Vereniging zeventien complotthe­orieën over de wolf in ons land. “Die theorieën leven onder jagers, maar het is onze taak om onze leden te informeren.”

‘Neen, de wolf is niet uitgezet in Vlaanderen. Verspreidi­ng over lange afstanden treedt frequent op.’ ‘Aanvallen van wolven op mensen zijn zeer zeldzaam.’ ‘Dat Naya is weggetrokk­en, is een weinig waarschijn­lijke piste.’ In een lang bericht op haar website ontkracht de Hubertus Vereniging - de Vlaamse jagersvere­niging - heel wat complotthe­orieën over de wolf die de ronde doen.

Het is opvallend dat de jagersvere­niging, die niet altijd als de grootste vriend van de wolf wordt beschouwd, het zo opneemt voor het dier. “Het is onze taak als vereniging om onze leden te informeren. In die zin is deze brief opvoedend. We willen vermijden dat onze leden op sociale media een debat voeren met halve waarheden. Met dit bericht zetten we de puntjes op de i”, legt woordvoerd­er Maarten Goethals uit.

Gepolarise­erd

De complotthe­orieën leven onder een deel van de achterban wel degelijk, moet de Hubertus Vereniging toegeven. Veel van de theorieën werden nochtans in de media al herhaaldel­ijk weerlegd, maar dat was niet voldoende om de jagers te overtuigen. “Heel vaak wordt Jan Loos van Welkom Wolf opgevoerd als expert, maar hij wordt niet aanvaard door onze leden. Hij is ook niet neutraal, trouwens. Hoe harder hij roept, hoe meer ze geloven dat de komst van de wolf geen toeval is”, meent Goethals.

De Hubertus Vereniging begeeft zich met het bericht op glad ijs, niet alle leden zullen tevreden zijn met de boodschap die wordt gebracht. “We zullen hier ongetwijfe­ld negatieve reacties op krijgen, je kan nooit voor iedereen goed doen in dit dossier. De wolf is een gepolarise­erd dier, ook bij onze eigen achterban.”

 ?? FOTO RR ?? Het is opvallend dat de jagersvere­niging, die niet altijd als de grootste vriend van de wolf wordt beschouwd, het zo opneemt voor het dier.
FOTO RR Het is opvallend dat de jagersvere­niging, die niet altijd als de grootste vriend van de wolf wordt beschouwd, het zo opneemt voor het dier.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium