Het Belang van Limburg

Lokale besturen op de koffie bij informateu­rs

-

FEDERALE FORMATIE BRUSSEL

De federale informateu­rs Joachim Coens (CD&V) en Georges-Louis Bouchez (MR) hebben vrijdag samengezet­en met het middenveld. Wim Dries heeft als voorzitter van de Vereniging voor Steden en Gemeenten (VVSG) gevraagd naar meer geld voor de pensioenfa­ctuur.

Vrijdag hebben de informateu­rs onder meer klimatoloo­g JeanPascal Van Ypersele, de Hoge Raad voor Justitie en de VVSG ontvangen.

“Wij hadden aan Magnette ook gevraagd of we mochten langskomen, maar die ging daar niet op in”, zegt Wim Dries. “Voor Coens en Bouchez kon het wel. Ook de vertegenwo­ordigers van de Brusselse en Waalse lokale besturen waren aanwezig. We hebben gevraagd om meer betrokken te worden bij het federaal niveau, want dat gebeurt nu te weinig. Daarover was trouwens iedereen het eens. We hebben ook onze problemen met de pensioenfa­ctuur van onze ambtenaren voorgelegd. Wij betalen namelijk een sociale bijdrage van vijfendert­ig procent op de lonen van onze ambtenaren, terwijl Vlaanderen maar acht procent bijdraagt voor haar ambtenaren. Bovendien moeten we ook nog de tekorten bijpassen. Daarvan neemt Vlaanderen weliswaar de helft over, maar Wallonië doet dat niet. Voor Wallonië zijn die ambtenaren­pensioenen dus nog een groter probleem. Verder hebben we het ook gehad over de ontoereike­nde financieri­ng van politie en brandweer, over gasboetes en de strijd tegen armoede. Als gemeenten voelen we ook de gevolgen van de tax shift: die zorgt voor minder inkomsten. We hadden de indruk dat Coens en Bouchez goed hebben geluisterd, ze kennen de problemen, ze zijn zelf ook alle twee lokaal actief.”

Vertrekken vanuit centrum

Informateu­rs Coens en Bouchez zijn sinds vorige week op zoek naar andere oplossinge­n dan de paars-gele of paars-groene pistes. Ze willen vertrekken “vanuit het centrum”. Volgende week lopen de consultati­es met het middenveld voort, hun conclusies gieten ze in een technische nota die ze verder bespreken met de partijvoor­zitters. Tegen ten laatste 13 januari brengen ze verslag uit op het paleis.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium