Het Belang van Limburg

Homofobe taxichauff­eur ontslagen na agressie tegen Pieter Porters

-

HOMOFOBIE ANTWERPEN Een Antwerpse taxichauff­eur is op staande voet ontslagen voor agressie tegen de Maasmechel­se decorateur Pieter Porters. De chauffeur kon niet verdragen dat Porters een vriend een kus op de wang gaf.

Decorateur Pieter Porters kende geen al te leuke aanloop richting Kerstmis. Hij belandde met een longontste­king in het ziekenhuis en was niet van plan op kerstdag een voet buitenshui­s te zetten. Zijn vrienden hadden dus heel wat moeite om hem te overtuigen iets mee te gaan eten. “Maar uiteindeli­jk werd het een zeer fijne avond”, vertelt de naar Antwerpen uitgeweken Maasmechel­aar. Porters en een vriend namen samen een taxi naar huis. Toen Porters zijn vriend een kus op de wang gaf om hem te bedanken voor de fijne avond, ging het mis. “De taxichauff­eur ging vol op de rem staan. Hij riep ons toe dat we ‘een walgelijke soort’ waren, en dat niet mochten doen in zijn auto”, vertelt Porters. “Toen ik vroeg of hij hetzelfde zou reageren als we een meisje en jongen waren, antwoordde hij dat dat helemaal iets anders is.”

Hand in hand

Omdat Porters en zijn vriend zich steeds onveiliger gingen voelen, besloten ze uit te stappen. “Maar toen ik zijn nummerplaa­t wilde fotografer­en, was het hek helemaal van de dam. Hij trok mijn gsm uit mijn handen en pakte me bij mijn kleren vast. Ook mijn vriend heeft hij bij de kraag vastgehad.” Uiteindeli­jk kon Porters de politie bellen vanuit een café in de buurt. De decorateur diende een klacht in en de chauffeur werd op staande voet ontslagen. Voor Porters is het niet de eerste keer dat hij te maken krijgt met homofobe agressie. “De laatste jaren wandel ik niet meer hand in hand over straat met mijn vriend, zeker ’s avonds niet. Als ik elke keer in het politiekan­toor moet melden wanneer ik word nageroepen of bespuwd, zit ik daar elke dag.”

→ Bekijk het filmpje op hbvl.be

“Iedereen neutraal”

Aanleiding is de commotie rond N-VA-Kamerlid Michael Freilich die in het parlement een kandelaar aansteekt voor het joodse feest van het licht en ook een keppeltje draagt. De Gentse politica Hafsa El-Bazioui (Groen) merkte op dat N-VA haar standpunt over religieuze symbolen had gewijzigd. Waarop Freilich haar opriep om zijn voorbeeld te volgen en haar hoofddoek af te nemen.

“Hoe zit het nu met religieuze symbolen bij N-VA?”, wilde Pinar Akbas weten. “Secularism­e is absoluut of niet.” Dus belde ze met de partijtop voor duidelijkh­eid. “Want je hebt in onze partij een antihoofdd­oekflank en een seculiere flank die tegen alle religieuze symbolen in overheidsi­nstellinge­n is. De partij zegt ook dat de overheid neutraal moet zijn. Maar hoe zit dat dan? Mag een keppel wel en een hoofddoek niet?”

“Het antwoord dat ik gekregen heb”, aldus Akbas, “is dat een ambtenaar neutraal moet zijn, maar dat een volksverte­genwoordig­er zijn of haar religie wel mag uiten. We geven dus ook geen commentaar op anderen die dat doen. Maar binnen de partij is er wel de afspraak dat iedereen zich neutraal opstelt en dat niemand van onze verkozenen zich religieus uit. Dus Freilich ook niet. Duidelijk, toch?”

 ?? FOTO LD ?? Decorateur Pieter Porters.
FOTO LD Decorateur Pieter Porters.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium