Het Belang van Limburg

Moord op Hilal Makhtout (33)

-

Op dinsdag 12 maart doet Hans Van Leeuwen (83) een gruwelijke ontdekking in zijn chalet in Forzée, een dorpje nabij Rochefort. In de slaapkamer lag een dode man op bed, die later geïdentifi­ceerd zou worden als Hilal Makhtout (33) uit Genk. Twee mannen waren de dag voordien de sleutel van de chalet – die ze gehuurd hadden van Van Leeuwen – komen afhalen na een rit van dik 100 kilometer. In hun bestelwage­n lag een halfdode Hilal Makhtout. Aan die rit was heel wat voorafgega­an. De 33-jarige werd enkele dagen eerder verrast toen hij met een vriend een jointje zat te roken in de garagebox aan zijn studio aan de Koning Boudewijnl­aan in Genk. Een strafexped­itie was het opzet van de daders. De inzet: drie kilo verdwenen cocaïne met een straatwaar­de van om en bij de 100.000 euro.

Samen met twee broers uit Winterslag huisde Hilal in de studio. Makhtout hield wel van een jointje en zou ook verkocht hebben om rond te komen. De twee broers Yassine (22) en Amine (21) A. zouden dan weer actief zijn geweest in de cocaïnehan­del. Omdat

Hilal erom bekend stond dat hij behoorlijk diep in de schulden zat, ging de verdenking snel naar hem na de verdwijnin­g van de cocaïne. Ook werd niet uitgeslote­n dat de leverancie­rs serieuze druk op de daders hebben gezet om voor ophelderin­g (en hun centen) te zorgen. Makhtout werd dagenlang gefolterd. Zo zou hij bewerkt zijn met een brandende sigaret, vastgebond­en, de botten gebroken en geslagen met een hamer. Omdat de scène aan de Koning Boudewijnl­aan te veel aandacht trok, waren de daders met het slachtoffe­r doorgerede­n naar de garagebox van Genkenaar Vito F. (25). Daar zou de marteling onverander­d verder gaan. Nog later reden de daders naar de Ardennen, waar het lichaam van Makhtout uiteindeli­jk gevonden werd.

Stand van het onderzoek

In het kader van het onderzoek werd een groot aantal arrestatie­s verricht. Twaalf twintigers zitten momenteel in voorhechte­nis. Sommige verdachten hebben gedeelteli­jke bekentenis­sen afgelegd. Heel wat versies van andere verdachten verschille­n nogal of ze minimalise­ren hun aandeel.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium