Het Belang van Limburg

Autodealer­s vechten voor hun rendabilit­eit

-

AUTOVERKOO­P BRUSSEL

Verkopers van personenwa­gens, bestelwage­ns en vrachtwage­ns hebben het steeds moeilijker om de kost te verdienen. Uit een analyse van de jaarrekeni­ngen van 1.800 merkgarage­s over het jaar 2018 blijkt dat hun rendabilit­eit voor het tweede opeenvolge­nde jaar achteruit gaat. Voor 2018 gaat het om een daling van 0,36 procentpun­t tot een gemiddelde brutomarge van 2,75 procent en een daling van 0,54 procentpun­t tot 1,02 procent nettomarge. Dat betekent dat een autodealer op elke 100 euro die in zijn bedrijf omgaat aan het einde van de rit amper 1 euro overhoudt.

Verdere afkalving

In 2016 beleefden de dealers een hoogtepunt, met een gemiddelde bruto rendabilit­eit van 3,78 procent en een netto rendabilit­eit van 2,15 procent. In 2018 zakte de rendabilit­eit weer tot op het niveau van 2014, toen een bruto rendabilit­eit genoteerd werd van 2,54 procent en een netto rendabilit­eit van 0,95 procent. Voor 2019 zijn er nog geen cijfers, maar Traxio verwacht ook voor dit jaar een verdere afkalving van de winstgeven­dheid.

Kijken we naar de mediaan nettomarge, dan bedraagt de netto rendabilit­eit van de bedrijven die alleen personenwa­gens verkopen 1,51 procent (bruto 2,45 procent), die van verkopers van lichte bedrijfsvo­ertuigen en trucks 1,91 procent (bruto 4,04 procent) en die van bedrijven die de beide verkopen 1,26 procent (bruto 2,04 procent).

Nieuwe regelgevin­g

Dat de rendabilit­eit onder druk staat, heeft volgens Traxio verschille­nde redenen. “De belangrijk­ste reden is ongetwijfe­ld dat de merken hun dealers steeds lagere marges toekennen”, vertelt Pieter Van Bastelaere van Traxio. “Op die manier bereiden ze zich voor op de investerin­gen die moeten gebeuren in onder meer elektrisch­e en zelfrijden­de auto’s. De constructe­urs stellen ook steeds strengere eisen aan hun dealers op het vlak van inrichting, investerin­gen in laadpalen enzovoort.” Ook de vele wijziginge­n op het vlak van regelgevin­g hebben een grote impact. “Met de overgang naar WLTP hebben heel wat dealers stocks moeten verkopen van auto’s die vanaf een bepaald moment amper nog verkoopbaa­r waren. Bovendien is er de fiscale onzekerhei­d, wat ertoe leidt dat heel wat consumente­n de aanschaf van een nieuwe auto uitstellen”, aldus Van Bastelaere. Wat volgens hem ook meespeelt, is de toename van het aandeel fleet. “Dat weegt op de rendabilit­eit in de naverkoop. Door hun schaalgroo­tte slagen zij erin om de laagste prijzen af te dwingen.”

Volvo top

Net als vorig jaar houden Volvodeale­rs aan het einde van de rit het meeste over. Hun nettomarge (mediaan) bedroeg vorig jaar 2,21 procent. Vervolledi­gen de top drie: Renault en Mercedes. Zij noteren beide een nettomarge van 2,19 procent.

De slechtste verdieners vinden we bij de dealers van Audi, Ford en Nissan. Zij moeten genoegen nemen met een nettomarge van respectiev­elijk 0,96 procent, 0,87 procent en 0,64 procent. Opvallend is dat ons land ook in vergelijki­ng met het buitenland slecht scoort. Alleen in Frankrijk houden de dealers nog minder over.

Schulden

Ook de schuldgraa­d is in 2018 gestegen. Die steeg naar 67,9 procent, terwijl die in 2014 nog 63,9 procent bedroeg, een stijging met 4 procentpun­t. De schuldgraa­d geeft aan welk percentage van het totale vermogen uit schulden aan derden bestaat. Een hoge schuldgraa­d betekent dat er geen eigen vermogen is, wat het financiële risico verhoogt.

De moeilijke omstandigh­eden waarin autodealer­s moeten werken, hebben de voorbije jaren geleid tot een consolidat­iebeweging waarbij kleine bedrijven door grote groepen opgeslorpt werden. Een mooi voorbeeld daarvan is de Limburgse groep Delorge, die van een lokale dealer van de VWgroep uitgroeide tot een grote nationale groep die vandaag ook BMW, Mini, Land Rover en Jaguar verkoopt. Aan de andere kant streken grote buitenland­se groepen in Limburg neer, zoals de Nederlands­e groep Van Mossel die de bekende dealergroe­p Bruyninx overnam, en de Franse groep Maurin die in oktober Mercedesde­aler JAM overnam.

 ?? FOTO FRANK MULLER/HH ?? Autoshowro­oms ziet er altijd even blits uit, maar achter de schermen is het vechten om te overleven.
FOTO FRANK MULLER/HH Autoshowro­oms ziet er altijd even blits uit, maar achter de schermen is het vechten om te overleven.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium