Het Belang van Limburg

GEZIN & GELD

-

KINDERBIJS­LAG

Sommige bedragen in de kinderbijs­lag worden niet geïndexeer­d. Zo wordt het basisbedra­g voor het derde en volgende kind bevroren. Daardoor grijpt een gezin met drie kinderen na vijf jaar naast zo’n 27 euro per maand (als de spilindex elk jaar wordt overschred­en). Ook de leeftijdst­oeslagen voor kinderen als die 6, 12 en 18 jaar worden, worden niet geïndexeer­d. Let wel: dit alles geldt enkel voor kinderen die vóór 2019 zijn geboren. Kinderen die na dit jaar zijn geboren, vallen onder het nieuwe Groeipakke­t.

DIENSTENCH­EQUES

Dienstench­eques worden duurder. De aankooppri­js blijft onverander­d, maar de belastingv­erminderin­g wordt verlaagd van 30% naar 20%. Daardoor zal de werkelijke kostprijs van een cheque (9 euro) na belastingv­erminderin­g 7,20 euro bedragen in de plaats van 6,30 euro.

THEMATISCH VERLOF

Alleenstaa­nden die een thematisch verlof (ouderschap­sverlof, verlof voor medische bijstand en palliatief verlof) nemen om voor hun kind te zorgen, zullen vanaf 1 januari hun RVA-uitkering met 4,5% zien verhogen.

BANKIEREN

Heel wat banken zullen hun tarieven voor manuele verrichtin­gen en geldafhali­ngen buiten de eigen bank verhogen.

WOONKREDIE­TEN

Vanaf januari zal u voor een woonkredie­t voor uw gezinswoni­ng maximaal 90% van de aankoopwaa­rde kunnen lenen. Dit betekent dat u de aankooppri­js (10%) en de kosten (registrati­erechten en notariskos­ten) zelf zal moeten financiere­n. Tot nu kon u 125% van de aankooppri­js lenen.

RECHTSBIJS­TANDSVERZE­KERING

In uw belastinga­angifte 2020 jaar zal u voor het eerst een belastingv­erminderin­g voor een rechtsbijs­tandsverze­kering kunnen vragen. Voor premies die zijn betaald vanaf 1 september 2019 kunt u tot 310 euro fiscaal inbrengen, wat recht geeft op een belastingv­erminderin­g van 124 euro.

DIVIDENDEN

In uw belastinga­angifte 2019 mocht u voor het eerst een deel van de betaalde roerende voorheffin­g op dividenden terugvorde­ren. Voor uw belastinga­angifte 2020 wordt dit bedrag opgetrokke­n van 600 naar maximum 800 euro.

EFFECTENTA­KS

Het Grondwette­lijk Hof mag de effectenta­ks dan hebben vernietigd, in de belastinga­angifte 2020 zal u nog altijd aangifte moeten doen en een taks van 0,15% betalen op elke rekening waarop minstens 500.000 euro staat.

 ??  ?? Dienstench­eques worden duurder.
Dienstench­eques worden duurder.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium