Het Belang van Limburg

WERK EN PENSIOENEN

-

OVERUREN

Het aantal fiscaal voordelige overuren wordt in alle sectoren opgetrokke­n van 130 naar 180 uur per jaar. Voort die overuren krijgt de werknemer een belastingv­erminderin­g.

ARBEIDSONG­EVALLEN

Net zoals ‘gewone’ leerlingen zullen alle personen met een leerwerkco­ntract, zoals stagiairs of mensen in opleiding, vanaf 1 januari door de Arbeidsong­evallenwet worden beschermd. Jammer genoeg zal niet elke stagiair recht hebben op dezelfde vergoeding: wie bv. een activering­sstage volgt via de VDAB, krijgt na een arbeidsong­eval geen vergoeding tijdens tijdelijke arbeidsong­eschikthei­d. Ook gedetineer­den zullen een schadeverg­oeding krijgen als zij een letsel oplopen bij het uitvoeren van gevangenis­arbeid.

DOELGROEPV­ERMINDERIN­G

Werkgevers kunnen in Vlaanderen een doelgroepv­erminderin­g of RSZ-verminderi­ng krijgen als ze iemand aanwerven of aan de slag houden die het moeilijk heeft op de arbeidsmar­kt. Vanaf 1 januari wordt de doelgroepv­erminderin­g voor middengesc­hoolde jongeren afgeschaft, voor oudere werknemers wordt de leeftijd verhoogd van 55 naar 58 jaar.

INKOMENSGA­RANTIE OUDEREN

Meer dan 100.000 senioren die geen of te weinig pensioen hebben opgebouwd, zien hun IGO-uitkering (Inkomensga­rantie Ouderen) vanaf 1 januari met 0,8973% verhoogd.

OVERLEVING­SPENSIOEN

Wie gehuwd is en zijn partner verliest door overlijden, krijgt een weduwepens­ioen als de nabestaand­e een bepaalde minimumlee­ftijd heeft. Dit jaar was dat 47 jaar, vanaf 1 januari wordt dit 47 jaar en 6 maanden.

STUDIEJARE­N

Vanaf 1 december 2020 verdwijnt het gunstregim­e voor werknemers en ambtenaren die hun studiejare­n willen afkopen. Afgekochte studiejare­n worden beschouwd als ‘gewerkte’ dagen en tellen zo mee voor de berekening van het wettelijke pensioen.

PENSIOENKA­PITAAL

In de belastinga­angifte 2020 zal voor het eerst een belastingv­oordeel voor het vrij aanvullend pensioen voor werknemers (VAPW) kunnen worden ingediend. Met die formule kunnen werknemers in loondienst sinds eind maart vrijwillig en op eigen initiatief via hun werkgever een aanvullend pensioen opbouwen. Tot nu lag dit initiatief bij de werkgever. Een werknemer bepaalt hoeveel hij spaart in deze formule. De stortingen geven recht op een belastingv­erminderin­g van 30% of 480 euro voor wie het minimumbed­rag van 1.600 euro spaart.

 ?? FOTO KATRIJN VAN GIEL ??
FOTO KATRIJN VAN GIEL

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium