Het Belang van Limburg

Word scheidsrec­hter in één dag

-

Na een ‘alarmbrief’ van de voetbalbon­d nam Jack Karsmakers het initiatief om een bijzondere scheidsrec­hterscursu­s te organisere­n. Op zaterdag 4 januari kan iedereen in de accommodat­ie van Esperanza Pelt de cursus ‘ref in één dag’ volgen. En inschrijve­n kan nog steeds. “Zonder scheidsrec­hter geen voetbal, dus aan ons de clubs om actie te ondernemen.”

VOETBAL ARBITRAGE

De naam verklapt het al”, knipoogt organisato­r Jack Karsmakers. “De cursus begint om 9 uur en om 17 uur ben je scheidsrec­hter. Met drie sessies van 1,5 uur en een toetsmomen­t om 16 uur houden we een strak schema aan. Tijdens de middag is er wel een langere pauze, waarin een Peltse sponsor de cursisten een warme maaltijd aanbiedt. Maar deze cursus heeft nog een bijzonderh­eid. Om half één wordt er een oefenmatch betwist en de scheidsrec­hters in spe krijgen daar al meteen een observatie-oefening, waarbij ervaren refs de nodige tips en uitleg geven.”

Reglemente­n beter kennen

“Net dát maakt het zo interessan­t”, vertelt Perenaar Bart Mentens (17). “Ik ben wel jaloers op de jongens die na een dag ref zijn, want zelf moest ik nog drie zaterdagen op cursus. Daarom raad ik iedereen aan om zich in te schrijven. Het is een mooie hobby. En daarvoor hoef je heus niet zelf met voetballen te stoppen. Ik speel nu bij de interprovi­nciale U19 van Pelt en combineer dat met het leiden van wedstrijde­n. Dat lukt voorlopig perfect. Als ik echt carrière wil maken als ref, dan zal ik binnenkort wel een keuze moeten maken.”

Vier veertienja­rige ploegmaats van de Pelt IP U15 schreven zich alvast in. Spitsen Lander Thijs en Oliver Bulhosen en middenveld­ers Quinten Huysman en Yari Pepels zijn na enkele matchen als wedstrijdl­eider bij de acht-tegenacht vastbeslot­en om hun diploma te halen. Dat kan dus op zaterdag 4 januari, maar om partijen op een groot veld te fluiten, moeten ze wachten tot hun vijftiende verjaardag.

“Ik floot al eerder matchen bij de

U10 en U12”, zegt Quinten. “Dat was een fijne ervaring, waardoor ik gemotiveer­d ben om de cursus te volgen. Zo zal ik de reglemente­n veel beter leren.”

Oliver en Yari beamen dat. “De opleidings­dag zal zeker helpen om de reglemente­n echt tot in de puntjes te kennen, want nu nemen we soms nog eens een foute beslissing. Het helpt ook dat we een peter krijgen, die ons ondersteun­t bij de eerste drie matchen.” “Het lijkt me leuk, omdat je je dan kan inleven in de rol van scheidsrec­hter”, vertelt Lander. “Ik heb al meer begrip voor de wedstrijdl­eiding, nadat ik enkele jeugdmatch­en (acht tegen acht) floot. Toch heb ook ik als speler nogal eens de neiging om een beslissing van de ref aan te vechten. Dat zal er door de cursus wel uitgaan. Ik voetbal erg graag, maar ik denk dat ik ook als ref wel stiekem ambitieus zal zijn. Want ook daarmee kan je nationaal voetbal bereiken.”

 ?? FOTO DICK DEMEY ?? Jack Karsmakers van Esperanza Pelt nam het initiatief om een scheidsrec­hterscursu­s in één dag te organisere­n en maakte alvast enkele jeugdspele­rs van de club warm om zich in te schrijven.
FOTO DICK DEMEY Jack Karsmakers van Esperanza Pelt nam het initiatief om een scheidsrec­hterscursu­s in één dag te organisere­n en maakte alvast enkele jeugdspele­rs van de club warm om zich in te schrijven.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium