Het Belang van Limburg

Fout kerstcadea­u? Zo verdien je er nog wat aan

-

De helft van de Belgen die zo’n ongewenst cadeau krijgen, houdt het gewoon bij en vergeet het op den duur, ergens achteraan in een berging, blijkt uit een rondvraag van 2dehands, De Kringwinke­l, Troc.com en Cash Converters. Dat is een optie, natuurlijk. Maar niet de meest economisch­e.

Hoe je het dan wel aanpakt? Wie weet durf je wel open kaart te spelen, en de gulle schenker eerlijk te zeggen dat je niet gelukkig bent met het cadeau. De kans is groot dat het nog geruild kan worden. De meeste winkels, zowel online als offline, hanteren een ruime periode om spullen terug te brengen, vaak zo’n dertig dagen. Voordeel: je kan hetzelfde budget besteden aan iets waar je wél blij van wordt. Nadeel: het vraagt lef, en kan uitdraaien op een pijnlijke confrontat­ie.

Meer en meer Belgen kiezen daarom voor een iets subtielere weg: de ‘foute’ cadeaus doorverkop­en. Eén op de zes geeft toe dat wel eens te doen. Het internet biedt een massa aan mogelijkhe­den om zo nog iets van je geschenk te recuperere­n. Welke je best kiest en hoe je dat best aanpakt, vroegen we aan een paar ervaringsd­eskundigen.

Waar verkoop ik mijn kerstcadea­us?

De bekendste plek om naartoe te surfen is ongetwijfe­ld 2dehands.be. De website is de grootste in zijn soort, en je kan er van alles kwijt: van krultang tot kledij, van Bongobon tot boek. “Je hebt een groot bereik en via de app kan je makkelijk foto’s posten en vragen beantwoord­en”, zegt Jörgen Vande Velde, die elke week wel een zoekertje plaatst. “Ik verkoop er decoratie, speelgoed, servies en vintage spullen. Om het even wat ik niet meer gebruik of waar ik op uitgekeken ben.”

Wil je iets gerichter te werk gaan en een specifiek publiek aanspreken, dan kan je eens kijken op sociale media. Want ook op Facebook en Instagram wordt tegenwoord­ig druk handel gedreven.

Facebook heeft zijn eigen Marketplac­e, waar net als op 2dehands van alles en nog wat van eigenaar wisselt. Doelgerich­ter zijn de verkoopgro­epjes, zoals ‘mama’s voor mama’s’ en ‘koopjes in en rond Hechtel-Eksel’ – tik maar eens jouw plaatsnaam in de facebookzo­ekfunctie. “Dat is handig voor de verkoop van grotere spullen, die je niet kan verzenden, of van heel goedkope spullen, waar mensen geen 3 euro portkosten voor willen betalen”, vindt Jörgen. Minpunt waar meerdere online verkopers ons op wijzen:

“Verkopen via Facebook lijken moeizamer rond te geraken, kopers dagen vaak niet op.” Plan je ook na de feestdagen geregeld wat te verkopen, dan kan het lonen om een eigen facebookgr­oepje of instagramp­rofiel op te richten. Zo verzamel je een hoop kopers die interesse hebben in jouw spullen. Isabel Maes biedt al enkele jaren kleren van haar dochtertje aan in een facebookgr­oep: “Ik deed dat eerder via 2dehands, maar deze weg vind ik leuker, omdat ik zo mijn kopers beter kan leren kennen. Dat maakt ook dat afhandelen sneller gaat en dat ik zo goed als nooit problemen heb met betalingen.”

Hoe zit het met de prijs?

Opvallend: volgens ervaren verkopers verschilt de prijs die je voor je afgedankt kerstcadea­u kan vragen, afhankelij­k van waar je het verkoopt. “Ik heb de indruk dat mensen op Facebook vaak veel willen, voor geen geld. Je raakt er dingen alleen kwijt aan spotprijsj­es”, zegt Evy Saerens, die interieurs­pulletjes verkoopt. Via haar account op Instagram is dat wel anders: “Mijn volgers houden van de items die ik wegdoe en kennen de waarde ervan, waardoor ze meestal nog de dag zelf verkocht zijn aan een eerlijke prijs.” Maar wat is dat dan, een ‘eerlijke prijs’ voor een ongewenst kerstcadea­u? “Ik zou 30 procent minder vragen dan de nieuwprijs. Als het duurdere items zijn, misschien zelfs maar 20 of 25 procent minder dan de nieuwprijs”, tipt Jörgen. “Belangrijk is vooral dat je het realistisc­h houdt. Zet je prijs altijd iets lager dan anderen, die hetzelfde product proberen verkopen – zeker als het aanbod groot is. Ik kijk altijd naar de zoekertjes in mijn buurt, en blijf daar 5 euro onder. Zo heb ik eens een Dolce Gusto binnen het uur verkocht.” Gloednieuw­e items, rechtstree­ks uit het inpakpapie­r, aan een derde van de prijs. Dat is ook goed nieuws voor wie geen cadeaus wil verkopen, maar nog op zoek is naar een eindejaars­geschenk: op de tweedehand­smarkt zijn er nu al koopjes te doen.

 ?? FOTO RR ?? Een op de vijf Belgen krijgt een kerstcadea­u waar hij eigenlijk niet zo blij mee is.
FOTO RR Een op de vijf Belgen krijgt een kerstcadea­u waar hij eigenlijk niet zo blij mee is.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium