Het Belang van Limburg

“Vuurwerk Bokrijk is onaanvaard­baar”

-

DIEREN

Donderdaga­vond werd de eerste van acht Winteravon­den in Bokrijk afgesloten met een groots vuurwerk. En dat leidde volgens dierenarts Luc Dezeure al tot zeker één dodelijk slachtoffe­r, een reetje. “Ik passeerde donderdaga­vond met de wagen in de Kiewitstra­at in Hasselt”, zegt Dezeure. “Die ligt aan de rand van het domein Bokrijk. Het vuurwerksa­lvo van de Winteravon­den was nog maar net achter de rug, toen iemand er een reetje aanreed. Het dier heeft de klap niet overleefd. Het was in paniek op de vlucht geslagen door de knallen in de lucht.” Dezeure diende twee jaar geleden al eens klacht in tegen het gebruik van vuurwerk door de vzw Bokrijk. Dit jaar deed hij dat nog niet, al noemt hij het veelvuldig gebruik van vuurwerk onaanvaard­baar.

Pilletjes

“Bij de overgang van oud naar nieuw weet iedereen dat er een hoogtepunt met veel lawaai zal komen”, gaat Dezeure verder. “Daar kan je je op voorbereid­en. Bijvoorbee­ld door je dier een angstremme­nd middel te geven en thuis te blijven. Maar dat de Winteravon­den in Bokrijk telkens worden afgesloten met vuurwerk is toch iets anders. Dat zijn acht avonden in totaal. Je kan moeilijk je dier op al die dagen pilletjes gaan geven. Bovendien heeft de provincie toch een voorbeeldf­unctie en ligt Bokrijk toch in bosgebied met veel wild.” Welke gevolgen kan

vuurwerk voor dieren hebben? “Sommige dieren komen terecht in een ernstige stresssitu­atie waardoor ze in paniek raken en zich onberekend gaan gedragen. Ze kunnen weglopen en niet meer terugkomen of onder een wagen terechtkom­en. Vuurwerk brengt trouwens niet alleen risico’s mee voor dieren. Ook automobili­sten die op de baan plots een paniekerig dier voor de wielen krijgen, kunnen daar zware gevolgen van ondervinde­n.”

Geluidsarm

Gedeputeer­de en voorzitter van Bokrijk Igor Philtjens (Open Vld) zegt dat Bokrijk een vergunning kreeg van de stad Genk om vuurwerk af te schieten. “Voor alle acht Winteravon­den tussen 19 en 19.15 uur”, zegt Philtjens. “We hebben hierover gecommunic­eerd met de buurtbewon­ers. Behalve een brief hebben we ook via de Bokrijkkra­nt aangekondi­gd dat er vuurwerk afgeschote­n zou worden en die is voor Kerstmis in een straal van vijf kilometer rond Bokrijk verspreid. 35 procent van ons vuurwerk is overigens diervriend­elijk, zeg maar geluidsarm.” Vorig jaar gaf de stad Genk een vergunning om maar vier avonden vuurwerk af te schieten. “Nu was er de expliciete vraag van Bokrijk om traditione­el vuurwerk te mogen gebruiken op elke Winteravon­d”, zegt burgemeest­er Wim Dries (CD&V). “Bokrijk gaf aan dat traditione­el vuurwerk een publiekstr­ekker is. Daarom en omwille van de goede relatie met het domein hebben we voorwaarde­lijke toestemmin­g verleend.” Volgens Sil Janssen van het Natuurhulp­centrum in Oudsbergen is vuurwerk - ook geluidsarm vuurwerk- een nachtmerri­e voor dieren. “Als ze het vanuit een bepaalde hoek horen knallen dan kunnen ze het nog plaatsen”, zegt hij. “Maar doordat het zich allemaal hoog in de lucht afspeelt, kunnen ze het niet inschatten en raken ze in paniek. Daarom is het beter om helemaal geen vuurwerk af te steken in bosrijk gebied.”

gedeputeer­de Bokrijk

 ?? FOTO LUC DAELEMANS ?? Het vuurwerk dat werd afgeschote­n na de Winteravon­den donderdag heeft al zeker een dodelijk slachtoffe­r gemaakt, aldus dierenarts Luc Dezeure. Een ree liep net na het vuurwerk onder een auto in de Kiewitstra­at in Hasselt.
FOTO LUC DAELEMANS Het vuurwerk dat werd afgeschote­n na de Winteravon­den donderdag heeft al zeker een dodelijk slachtoffe­r gemaakt, aldus dierenarts Luc Dezeure. Een ree liep net na het vuurwerk onder een auto in de Kiewitstra­at in Hasselt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium