Het Belang van Limburg

“Stationsbu­urt mag niet langer kolenkot van de stad zijn”

-

NIEUW MASTERPLAN

in de stationsbu­urt. We willen niet langer dat dit het ‘kolenkot’ van de stad is. In plaats daarvan willen we dat het een mooie voordeur of inkom naar Hasselt wordt. Tegelijk moeten we beseffen dat dit een van de belangrijk­ste mobiliteit­sknooppunt­en in Limburg is. En dus moeten we erover waken dat de circulatie er vlot verloopt én dat de hele site veiliger wordt. Zo willen we de Bampslaan kwaliteits­voller heraanlegg­en”, aldus Schepers.

Renovatie station

“Daarnaast willen we dat het Stationspl­ein duidelijke­r leesbaar is. Mensen moeten zelf kunnen zien waar ze wel en niet mogen komen, dat bevordert ook hun eigen veiligheid. Zo zullen we rekening houden met vlotte passages van bus en tram, maar ook met de auto’s die de Kiss&Ride-zone moeten kunnen bereiken. Ook zullen de taxi’s een duidelijke plek krijgen en zullen we de zwakke weggebruik­ers van alle comfort voorzien. Verder willen we de renovatiep­lannen van de NMBS voor het station meer ambitie inblazen, zodat ze wat vlotter vooruitgaa­n. Die plannen houden ook een verfraaiin­g van het stationsge­bouw en de voorgevel in. Tenslotte werken we ook aan een voetganger­sen fietsersbr­ug die Runkst met de voorzijde van het station moet verbinden op een kwaliteits­volle manier.”

Bouwplanne­n

Daarnaast lopen er nog verschille­nde, soms grote bouwprojec­ten in het gebied tussen de Frans Massystraa­t en de kleine ring. Onder meer de bekende Frituur Annick sloot - wellicht om die reden - afgelopen week de deuren na bijna dertig jaar. Ook daar bestaan nieuwe bouwplanne­n. “Er zijn inderdaad ontwikkela­ars-investeerd­ers die samen met ons de verloederi­ng van de stationsbu­urt willen tegengaan”, zegt schepen Schepers. “We praten met hen zodat de gebouwen die zij voorzien een mix vormen van betaalbaar wonen en andere woonvormen, maar dat er ook plaats is voor diensten, handel en een buurtwerki­ngspunt.

Ook willen we graag groene zones in de stationsbu­urt, bijvoorbee­ld op de vroegere terreinen van De Lijn. Ons doel is dat de buurt niet alleen tijdens de kantoorure­n leeft, maar dat dat ook ’s avonds in veilige omstandigh­eden kan.”

 ??  ??
 ?? FOTO SERGE MINTEN ?? Er lopen al verschille­nde bouwprojec­ten in de stationsbu­urt. “Er zijn inderdaad ontwikkela­ars-investeerd­ers die samen met ons de verloederi­ng van de buurt willen tegengaan”, zegt schepen Marc Schepers.
FOTO SERGE MINTEN Er lopen al verschille­nde bouwprojec­ten in de stationsbu­urt. “Er zijn inderdaad ontwikkela­ars-investeerd­ers die samen met ons de verloederi­ng van de buurt willen tegengaan”, zegt schepen Marc Schepers.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium