Het Belang van Limburg

Alkense geitenboer ruilt boerderij in voor hulp aan Afrikaanse boeren

-

GEITENBOER­DERIJ

Remy Schiffelee­rs is in de eerste plaats een landbouwer. Zijn kleinschal­ig landbouwbe­drijf ontstond in 1980 en tot voor kort was hij dan ook actief in de ‘korte keten’. De melk van de honderd geiten op zijn boerderij verwerkte hij al die jaren volledig zelf. De dieren van De Levende Aarde aten alleen ruwvoer, gras en klaver dat op de boerderij zelf geproducee­rd werd. De melk verwerkte Schiffelee­rs op de boerderij tot kaas en yoghurt en verkocht hij zelf via wekelijkse markten in het Leuvense, maar ook via de voedseltea­ms en in lokale zaken.

Maar na bijna veertig jaar houdt Schiffelee­rs er nu mee op. “We zijn altijd radicaal anders geweest dan doorsnee westerse landbouwbe­drijven”, vertelt de geitenboer. “Collegalan­dbouwers zag ik tijdens mijn carrière afhankelij­ker worden van systemen waar ze geen vat meer op hadden. Bij wie - soms noodgedwon­gen bleef boeren, zag ik de motivatie plaatsmake­n voor kopzorgen en stress. Zoals vandaag in Vlaanderen geboerd wordt, is er geen model met toekomst. En al zeker niet voor het Zuiden.”

Afrikaanse veeartsen

Schiffelee­rs is een grote voorstande­r van de uitwisseli­ng tussen noord en zuid. Meer dan twintig jaar lang was de methode van ‘duurzame landbouw’ van de geitenboer­derij in Alken een module in de opleiding van Afrikaanse veeartsen aan het

Instituut voor Tropische Geneeskund­e van Antwerpen. Zo werden honderden contacten gelegd in Afrika. Nadat de opleiding in Antwerpen stopte, werd de samenwerki­ng overgenome­n door de Universite­it van Luik en Gembloux. Tientallen studenten maakten in samenwerki­ng met de Alkense geitenboer­derij thesissen en doctoraten rond thema’s van duurzame landbouw en de strijd tegen ondervoedi­ng. Ook werden er jarenlang honderden Afrikaanse boeren opgeleid en werden Alkense melkgeiten geschonken aan de beste stagiairs-boeren in Afrika.

Aan dat hoofdstuk komt nu een einde, maar niet aan de droom van Schiffelee­rs. Integendee­l. “Ik rond hier alles af om meer tijd te hebben om mee te werken op de boerderije­n van mijn vrienden-boeren in Afrika”, vertelt de geitenboer. “Ik wil werken aan een manier van duurzame landbouw die voor de boeren in hun thuisland haalbaar is. Ook wil ik hun zelfstandi­gheid ondersteun­en.” Door de jaren heen zijn er al heel wat boerderije­n met een pedagogisc­h doel tot stand gekomen, intussen in een 10-tal Afrikaanse landen.

Geiten voor genetica

“Mijn 20 top-geiten schenk ik aan vrienden-boeren in Senegal, Benin en Togo. Zij zullen dienen om de genetica voor melkgeiten in die landen een duwtje in de rug te geven”, legt Schiffelee­rs uit. “De geiten zullen gevoederd worden met aangeplant­e vlinderblo­emige struiken waarvan de bladeren rijk zijn aan eiwitten, die op hun beurt stikstof fixeren in de bodem. Door de geiten op stal te houden, is er dan weer stalmest om de akkers te bemesten. Zo krijg je een integratie van landbouw, veeteelt, herbebossi­ng en groentetee­lt. Kortweg: duurzame ecologisch­e landbouw.” Momenteel is een tiental vrijwillig­ers in de weer om de kleine familiale boerderij Kabakedi op te starten in Luwero (Oeganda). De bedoeling is om op termijn de plaatselij­ke bevolking zelfstandi­g gezonde voeding te laten produceren en een beter inkomen te verwerven. Drijvende krachten hierachter zijn Jean-Luc Nkurunziza, een erkend Rwandees politiek vluchtelin­g die in Kortessem woont, samen met zijn broer Benjamin die de boerderij ter plaatse beheert. “Het worden allemaal plaatsen van hoop”, besluit Schiffelee­rs. “Mijn werk is nog niet af.”

 ?? FOTO RUDC ?? Door een jarenlange samenwerki­ng met Afrikaanse veeartsen heeft Schiffelee­rs al vele contacten in Afrika.
FOTO RUDC Door een jarenlange samenwerki­ng met Afrikaanse veeartsen heeft Schiffelee­rs al vele contacten in Afrika.
 ?? FOTO RUDC ?? Remy Schiffelee­rs.
FOTO RUDC Remy Schiffelee­rs.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium