Het Belang van Limburg

“Vanheusden moet naar het EK, Vince mag thuisblijv­en”

Bossie blijft baas. Voor de laatste keer in 2019 is het tijd om met de Rotterdamm­er lekker over voetbal te ouwehoeren. “Het allerleuks­te wat er is”, zegt Johan Boskamp. Een terug- en vooruitbli­k.

-

Niet te geloven hoe goed ik me weer voel”, zegt Johan Boskamp voordat hij het mes en vork in een portie garnaalkro­ketten zet. “Of zou het een laatste stuiptrekk­ing zijn?” Een ijssie volgt. “Dat kan wel, ik ben toch weer aan het fitnessen geslagen. Zullen we eraan beginnen?”

Voor wie wordt 2020 het jaar van de doorbraak, Johan?

“Van Vanheusden verwacht ik veel. Standard heeft een risico genomen met hem voor veel geld te halen. Na een lange blessure staat hij weer zijn mannetje. Ik zou ontgoochel­d zijn moest hij er op het EK niet bij zijn. Op een bepaald moment moet je doorselect­eren. Boyata, Denayer en Vanheusden moeten het straks toch gaan doen. De jongens die er nu spelen zijn van grote klasse, maar over twee jaar zijn die 34 à 35. Ik zeg niet dat het dan over is, maar je moet aan je toekomst denken. Daarvoor is Vanheusden ontzettend belangrijk.”

Moet Kompany mee?

“Van mij niet. Vince moet zoveel dingen regelen bij Anderlecht, hoe kan dan je hele focus op het EK liggen? Sowieso moet Anderlecht het een tijdje zonder trainer doen in de voorbereid­ing. Als het seizoen gedaan is, heb je als staf net heel veel werk. Je maakt een planning, kijkt welke spelers je wil hebben, … Maken ze een lijstje of doen andere mensen dat? Je moet in ieder geval aanwezig zijn. Maar als je op een EK bent, dan ben je met een EK bezig. Ik weet natuurlijk niet hoe Marc Coucke erover denkt.”

Wat heeft je dit jaar verrast?

“Dat Siebe (Schrijvers, nvdr.) bij Club Brugge bleef. Nu krijgt hij wel meer speelgeleg­enheid. Als hij speelt, is hij een meerwaarde. Dat zag je tegen Zulte Waregem (4-0winst, nvdr.). Voor hem is het klote dat hij niet elke week speelt.”

Wordt Philippe Clement eindelijk die Belgische toptrainer die bij de Manchester Uniteds of Bayern Münchens gaat belanden?

“Ik had niet verwacht dat Flippie het zo goed ging doen. Hij staat voor goed voetbal. Zowel bij Waasland-Beveren, als bij Genk en Club Brugge liet hij dat zien. Dan is het geen toeval meer. Een bewijs dat hij het in zijn vingertjes heeft. Ik dacht altijd dat hij te bescheiden of te rustig was. Hij durft beslissing­en te nemen. Diange moest moven en dat gebeurde allemaal vrij geruisloos. In het buitenland zal hij zich aan de cultuur moeten aanpassen. Maar als het hier geen probleem is, waarom zou het daar dan wel zo zijn?”

“Ik herken Kompany niet meer. Elke keer als ik naar hem kijk en luister, zie ik een kopie van Guardiola”

Johan Boskamp

Logisch als de absolute top na dit seizoen dus komt aankloppen?

“Dat denk ik wel, maar hij heeft voor drie jaar getekend en Club Brugge is zijn club natuurlijk. Nu, hij is ook vertrokken nadat hij kampioen werd met Genk. Hij wist toen dat Malinovsky­i en Trossard vertrokken. Dat heeft hij slim gezien. Misschien krijg je in Brugge straks hetzelfde.”

In Clement herken je veel van Preud’homme vind ik altijd.

“Vind ik niet. In zijn reacties in interviews misschien, maar het voetbal dat hij speelt is heel anders dan Michel. Preud’homme dat is aanspelen en lopen.”

Club Brugge is ondertusse­n weggelopen van de rest. Niet alleen in de stand, maar op elk vlak, klinkt het.

“Ja, die hebben zeker een voorsprong genomen. Het contrast met Anderlecht kan niet groter zijn. Ik hoop dat paars-wit weer op niveau komt, maar als je ziet dat Club Brugge Benteke kan overwegen en betalen… Dat is ook een statement. Ze hebben al Mignolet teruggehaa­ld. Dan ben je goed bezig.”

Hebben ze in Brugge jonge talenten als Verschaere­n en Sambi Lokonga rondlopen?

“Dat zijn jongens met kwaliteit,

hé. Die creativite­it van Verschaere­n, ik ben er zot van. Sambi moet nog rustiger aan de bal worden. Ze kunnen het ver schoppen. Maar Club heeft toch ook Charles De Ketelaere. Goeie speler. Hij heeft de actieradiu­s, de passing en het lef. Nu nog kijken of hij het overzicht behoudt. Leuk dat hij de kans krijgt van Clement.”

Komt het in 2020 goed met Anderlecht?

“Als ze niet meer met tien 17-jarigen gaan spelen, misschien. Dat kan gewoon niet als je resultaten wilt behalen. Tegenwoord­ig staan er al meer getransfer­eerde jongens op het veld. Mooi voetbal is leuk, maar supporters willen toch vooral winnen. Ik word gek van the project. Ik herken Vince ook niet meer. Elke keer als ik naar hem kijk en luister, zie ik een kopie van Pep Guardiola. Hij doet niet aan compromiss­en zegt hij, maar soms zal je dat toch moeten doen. Als je geen linksback hebt, moet je een linksback zoeken. Ik ben eens benieuwd waar al die jonge gasten over twee jaar spelen. Het zou me sterk verbazen als ze allemaal bij Anderlecht zouden doorbreken. Het kan goed zijn dat ze dan bij Kortrijk of Cercle Brugge rondlopen.”

Had je de terugval van KRC Genk verwacht?

“Ik heb altijd gezegd dat je het vertrek van Trossard, Pozuelo en Malinovsky­i niet zomaar kunt opvangen. Het hart van je ploeg is vertrokken. Het duurt een tijdje eer die leegte is aangevuld. Heynen is geblesseer­d. Samatta is een schim van de spits die hij vorig jaar was. Toen schoot hij ze nog met de ogen toe binnen. Dan zie je toch dat de spelers die weg of geblesseer­d zijn een enorme impact hadden op het resultaat van Racing Genk. Dewaest is plots een pak minder. Het loopt daar ook gewoon allemaal niet lekker. Nu heb je weer dat gezeik met Ndongala. Dat is niet best opgelost door bestuur en trainer.”

Je bent voorlopig geen bewonderaa­r van Hannes Wolf.

“Neen, omdat ik hem echt nooit over voetbal hoor praten. Ik lees nu intensieve­r Het Belang van Limburg, want ik wil graag iets van de man lezen. Waarom zegt die niks? Leg uit hoe je het spelletje ziet. Bijna twee maanden na het vertrek van Mazzu staan ze geen stap verder. Het enige wat je

 ?? FOTO GUY PUTTEMANS ?? Onze huisanalis­t Johan Boskamp wikt en weegt het afgelopen én toekomstig­e voetbaljaa­r.
FOTO GUY PUTTEMANS Onze huisanalis­t Johan Boskamp wikt en weegt het afgelopen én toekomstig­e voetbaljaa­r.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium