Het Belang van Limburg

De tweede voor Hans Vanaken sport 6-7

- VANAKEN VOLGT ZICHZELF OP Bart Lagae

Paul Van Himst, Wilfried Van Moer en Jan Ceulemans. En

sinds woensdag: Hans Vanaken. De Lommelse spelmaker van Club Brugge is de vierde speler in de 66-jarige geschieden­is van de Gouden Schoen die zichzelf opvolgt. Hij troefde Antwerp-spits Dieumerci Mbokani af met negentien punten.

Dat hij minder stemmen had gekregen omdat hij de prijs vorig jaar al had gekregen. Of dat de verwachtin­gen hoger lagen omdat hij de laatste drie individuel­e voetbalpri­jzen in België had gewonnen twee keer de Profvoetba­ller van het Jaar, één keer de Gouden Schoen. Hans Vanaken kon verschille­nde redenen bedenken waarom hij het moest afleggen tegen Dieumerci Mbokani, zijn vaakst genoemde concurrent. Uiteindeli­jk versloeg hij de Antwerp-spits met negentien punten en maakte hij zijn klavertjev­ier compleet. Het is van de Gouden Schoen voor Ruud Vormer in 2017 geleden dat een andere speler dan Vanaken een individuel­e onderschei­ding won in België. “Ik had het gevoel dat het dit jaar spannender zou zijn”, reageerde

Vanaken op zijn verkiezing. “Negentien punten is bijna niks. Ik ben blij dat die in mijn voordeel zijn uitgedraai­d. Ik sta hier met een gelukzalig gevoel. Dat ik toetreed dat een select clubje, zegt toch iets.”

Vanaken is de eerste voetballer sinds Jan Ceulemans in 1986 - het jaar van het WK in Mexico - die zichzelf opvolgt. Eerder speelden alleen Paul Van Himst (1961) en Wilfried Van Moer (1970) die krachttoer klaar. De tijd dat de Gouden Schoen een opmaat voor een transfer betekende, lijkt met Vanaken voorbij. Hij sloot woensdag niet uit dat hij ooit een aanval inzet op het record van vier Gouden Schoenen van Paul Van Himst. “Waarom niet? Alles is mogelijk. Het voetbal stopt niet bij twee Gouden Schoenen. Ik probeer zo veel mogelijk collectiev­e en individuel­e prijzen toe te voegen aan mijn palmares.”

Verbluffen­de cijfers

Wie Vanaken zegt, zegt zin om te voetballen. Op zijn 27ste staat de Lommelaar op het toppunt van zijn kunnen. Hij won in 2019 geen prijs, maar blonk met Club Brugge uit in de play-offs. Alleen omdat KRC Genk geen steken liet vallen moest blauw-zwart de titel aan Limburg laten. In de eerste helft van het seizoen 2019-2020 was Vanaken opnieuw belangrijk en onder de nieuwe coach Philippe Clement steeds meer als afwerker. Alle competitie­s samen zit hij dit seizoen aan dertien goals. Verbluffen­d voor een middenveld­er. “De kwalificat­ie voor de Champions League en de 2-2 op Real Madrid waren mijn meest memorabele momenten in 2019”, zegt Vanaken. “Voetballen­d zijn mijn kwaliteite­n dezelfde gebleven, maar op verdedigen­d vlak heb ik meer stappen gezet. De momenten kiezen tussen hoog druk zetten of het blok bijeen houden. En daarnaast proberen meer een leider te zijn, ook in de kleedkamer.”

Nooit geblesseer­d

Minstens even indrukwekk­end

Hans Vanaken “De kwalificat­ie voor

de Champions League en de 2-2 op Real Madrid waren mijn meest memorabele momenten in 2019”

als het aantal doelpunten is het aantal wedstrijde­n die hij dit seizoen al speelde: 35. Drieëndert­ig voor Club Brugge en twee voor de Rode Duivels. Vanaken is nooit geblesseer­d en slaat geen training over. Hij inspireert zijn ploegmaats om de lat steeds hoger te leggen. Hij tekende vorige zomer een contractve­rlenging bij Club omdat hij gelooft dat hij samen met blauw-zwart kan blijven groeien. De Jupiler Pro League kan zich op dit moment geen betere ambassadeu­r voorstelle­n. 2020 wordt een sleuteljaa­r. Vanaken hoopt op de dubbel titel-beker, een selectie voor het EK en probeert Europees te scoren. Met twee Gouden Schoenen aan de voeten is hij meer dan ooit de belichamin­g van zijn hyperambit­ieuze Club. Al sloot Vanaken woensdag niet uit dat hij Club ooit verlaat.

“Het kan zijn dat ik net zoals Jan Ceulemans mijn carrière afsluit bij Club. Maar mijn ambitie is het hoogst haalbare uit mijn carrière te halen. Moest de juiste club op het juiste moment komen overweeg ik die stap zeker te zetten. De Bundesliga past me het best, maar als een goeie club uit Spanje of Engeland komt, denk ik daar zeker en vast ook over na.”

 ??  ??
 ??  ?? Hans Vanaken, die vergezeld met vrouwlief Lauren naar Puurs trok, ontving zijn G
Hans Vanaken, die vergezeld met vrouwlief Lauren naar Puurs trok, ontving zijn G
 ?? FOTO BELGA ?? Gouden Schoen uit handen van Vincent Kompany
FOTO BELGA Gouden Schoen uit handen van Vincent Kompany
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium