Het Belang van Limburg

83% geniet van sociale zekerheid maar beseft het niet

Maar liefst 83 procent van de Limburgers heeft in december op de een of andere manier ondersteun­ing genoten van de sociale zekerheid. Dat blijkt uit een enquête van ACV Limburg. Maar wat blijkt? Veel mensen weten dat vaak niet eens.

- Guido Cloosterma­ns en Dominiek Claes

Eind december werd in ons land de 75ste verjaardag gevierd van de sociale zekerheid. Het was een verjaardag die voor velen ongemerkt voorbijgin­g. Niet voor ACV Limburg. De vakbond ondervroeg naar aanleiding van deze mijlpaal 3.000 Limburgers online over hun kennis van de sociale zekerheid. “Als we een sterke sociale zekerheid willen behouden, dan is het belangrijk dat daar een draagvlak voor bestaat”, vindt voorzitter Jean Vranken van ACV Limburg. Het belang van de sociale zekerheid kan voor de Limburgse ACVvoorzit­ter niet genoeg onderstree­pt worden. “Vandaag loopt 15 procent van de Belgen het risico om in de armoede terecht te komen. Als er geen sociale zekerheid zou zijn, is dat 26 procent. Het systeem zorgt dus voor een verminderi­ng van het risico op armoede van 41 procent. Bovendien zorgt de sociale zekerheid ervoor dat de economie in tijden van crisis niet verder wegzakt.”

Ondersteun­ing

De online bevraging heeft volgens Jean Vranken geen wetenschap­pelijke pretenties, maar omdat de enquête door 3.000 Limburgers werd beantwoord, zijn de resultaten hoe dan ook representa­tief. De opvallends­te conclusie is dat de Limburger vaak niet beseft dat ook hij of zij de vruchten plukt van de sociale zekerheid. Op de vraag of ze de voorbije maand genoten van een ondersteun­ing via de sociale zekerheid, antwoordde 54 procent positief. Na wat uitleg over wat nu eigenlijk allemaal onder de noemer sociale zekerheid valt – groeipakke­t of kindergeld, terugbetal­ing van een doktersbez­oek, vergoeding bij tijdskredi­et, enzovoort – moesten de meesten hun antwoord aanpassen en bleek maar liefst 83 procent positief te antwoorden. “Heel wat mensen genieten van de sociale zekerheid zonder zich daar bewust van te zijn”, concludeer­t Vranken. “Ze vinden dat immers normaal.”

Breed

Toch blijkt uit de enquête dat de Limburger veel verwacht van de sociale zekerheid. Op de vraag of het systeem moet dienen om armoede te voorkomen, of moet dienen om de levensstan­daard op peil te houden, kiest een overgrote meerderhei­d van 83 procent voor dat laatste. Op de vraag of de sociale zekerheid enkel de basisgezon­dheidszorg moet dekken, antwoordt 72 procent dat de sociale zekerheid breed moet dekken en dat een aanvullend­e verzekerin­g niet nodig zou moeten zijn. “De sociale zekerheid werkt op basis van solidarite­it”, argumentee­rt Jean Vranken. “Iedereen draagt bij en iedereen geniet ervan, er wordt niet gekeken naar een risicoprof­iel, zoals in de private verzekerin­gssector.”

De meeste Limburgers (69 procent) vinden ook dat de sociale zekerheid voor iedereen verplicht moet zijn. Een kleine minderheid van 26 procent is het daar niet mee eens.

“Heel wat mensen genieten van de sociale zekerheid zonder zich daar bewust van te zijn.”

Jean Vranken,

voorzitter ACV Limburg

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Veel Limburgers beseffen niet wat er allemaal onder de sociale zekerheid valt. Zoals bijvoorbee­ld de terugbetal­ing van een doktersbez­oek.
FOTO PHOTO NEWS Veel Limburgers beseffen niet wat er allemaal onder de sociale zekerheid valt. Zoals bijvoorbee­ld de terugbetal­ing van een doktersbez­oek.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium