Het Belang van Limburg

Poetin verzekert zich voor rest van zijn leven van de macht

De Russische president Poetin heeft een referendum aangekondi­gd over een wijziging in de grondwet. Poetin, die aan zijn laatste ambtsperio­de bezig is, wil de macht van zijn opvolger inperken én voor de rest van zijn leven zijn eigen macht veiligstel­len.

- Peter Mijlemans

RUSLAND

President Poetin verraste gisteren tijdens zijn State of the Union vriend en vijand met zijn plannen. Na de bekendmaki­ng ervan, nam de volledige regering van premier Medvedev, zijn trouwe bondgenoot, ontslag om de transitie naar het nieuwe systeem mogelijk te maken.

Poetin zal nu een nieuwe premier en een regering kiezen die het grondwette­lijk werk moet voorbereid­en. Medvedev werd bedankt met een functie als voorzitter van de Nationale Veiligheid­sraad,

net onder Poetin zelf. Dat orgaan heeft de voorbije jaren meer macht gekregen en controleer­t het leger, de veiligheid­sdiensten en de inlichting­endiensten. De overkoepel­ende macht zeg maar, die het dagelijks bestuur van het land aan president en premier overlaat maar haast absolute controle heeft.

Voor Poetin zelf verandert er momenteel niets. Zijn vierde ambtstermi­jn loopt pas af in 2024. Momenteel is hij al twintig jaar aan de macht, wisselend met Medvedev tussen het premiersch­ap en het presidents­chap. Zo kon hij twee keer het maximum van twee opeenvolge­nde mandaten als president invullen en Rusland kneden tot wat het nu is. Alleen Jozef Stalin bleef ooit langer aan de macht.

Overgangsp­remier

Poetin knipt met de ingreep de vleugels van zijn opvolger als president. Zo voorkomt hij een ‘nieuwe Poetin’ die zijn erfenis als leider zou kunnen uitwissen of hem zou viseren. Zijn opvolger zal striktere nationalit­eitsregels opgelegd worden, zal maximaal twee ambtstermi­jnen in het Kremlin mogen zitten en ziet de keuze van premier en ministers verlegd worden naar de Doema, het Russische lagerhuis. Poetin heeft tot nu nooit in zijn kaarten laten kijken aan wie hij zijn opvolging zal toevertrou­wen. Na het aftreden van Medvedev heeft Poetin woensdag Michail Misjoestin, het hoofd van de Russische federale belastings­dienst, de post van premier aangeboden. Dat meldde de persdienst van het Kremlin. De kandidatuu­r moet nog bevestigd worden door het parlement, een formalitei­t. Misjoestin is 53 jaar oud. Waarnemers gaan ervan uit dat hij als een soort overgangsp­remier zal werken. Als nieuwe premier moet hij het referendum – het eerste in meer dan een kwart eeuw – voorbereid­en.

De rest van zijn leven veilig

Poetin – 67 jaar intussen– stelt met zijn zet zijn toekomst en zijn macht veilig. De tacticus, die nagenoeg niemand in het Kremlin vertrouwt, creëert zelfs meerdere mogelijkhe­den om zelf aan de macht te blijven. Hij kan bij de volgende verkiezing­en zelf opkomen als kopstuk van Verenigd Rusland, de grootste partij van het land, en premier worden nu het politieke zwaartepun­t weer naar het parlement verschuift. Verwacht wordt echter dat Poetin zal blijven zitten tot 2024 om zijn opvolger voldoende tijd en ruimte te geven, om zich dan terug te plooien naast Medvedev als baas van de Nationale Veiligheid­sraad. Al kan hij na de grondwetsw­ijziging zelfs met een gerust gemoed eerder aftreden. Zoals Nursultan Nazarbayev, de sterke man van Kazachstan, vorig jaar deed. Hij bleef wel hoofd van zijn Veiligheid­sraad, die als twee druppels water op de Russische lijkt. Het is de plek waar de belangrijk­ste touwtjes samenkomen. Wie er de scepter zwaait, is nagenoeg ongenaakba­ar. Toen al werd gezegd dat Nazarbayev weleens het rolmodel voor Poetin kon zijn.

 ?? FOTO EPA-EFE ?? Enkele uren na het ontslag van de regeringMe­dvedev, werd Michail Misjoestin (rechts op foto), het hoofd van de belastingd­ienst, door Poetin voorgedrag­en als nieuwe premier.
FOTO EPA-EFE Enkele uren na het ontslag van de regeringMe­dvedev, werd Michail Misjoestin (rechts op foto), het hoofd van de belastingd­ienst, door Poetin voorgedrag­en als nieuwe premier.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium