Het Belang van Limburg

Meeuwense pater (83) vermoord in Zuid-Afrika

- Geert Houben

De bekendste monnik van België, Giel Foubert (21), geeft vandaag in Freinetsch­ool Rippetip in Bilzen een gastcolleg­e over zijn geloof, het boeddhisme.

Monnik Giel is weer enkele weken in het land. “Dat ben ik elk jaar rond deze periode”, vertelt de Oost-Vlaming. Zes jaar geleden trok hij na een juridische strijd en onder veel media-aandacht naar een klooster in Noord-India om Tibetaans boeddhisme te studeren. De controvers­e is intussen verdwenen en Giel is nog altijd monnik in datzelfde klooster waar hij een celibatair leven leidt. “Mijn prioriteit blijft de filosofie van het boeddhisme en het celibaat is daar een onderdeel van. Ik wil de filosofie zo veel mogelijk toepassen in mijn leven en geluk in mezelf leren te vinden.”

Veel vragen

Of hij geen vriendin wil, een gsm heeft, waarom hij een pij draagt? Het zijn enkele vragen die de leerlingen van Freinetsch­ool Rippetip donderdag op hem kunnen afvuren. “De kinderen zijn goed voorbereid. Er is afgesproke­n dat ze veel vragen aan Giel mogen stellen”, verduideli­jkt directrice Suzy Bruggen. De komst van de jonge monnik kadert in een wereldorië­ntatieproj­ect waarbij de godsdienst­en aan bod komen.

“De leerlingen hebben al een moskee bezocht, krijgen yoga van een hindoe, gaan langs in de kerk van Beverst om met de deken te spreken en gaan in gesprek met een rabbijn. Het is een vraag van de kinderen zelf om het over de verschille­nde godsdienst­en te hebben en boeddhisme hoort daar ook bij. Enkele leerkracht­en hebben hun stoute schoenen aangetrokk­en en namen contact op met de entourage van monnik Giel. Met succes”, aldus de directrice.

Eerste keer Limburg

Giel deed eerder al meerdere scholen aan om te spreken over het boeddhisme, maar het is de eerste keer dat hij naar Limburg komt. “Dat het een heel jong publiek in Bilzen is, maakt het misschien wat moeilijker. Toch sta ik ervan versteld hoe kinderen uit de lagere school ook over geloof nadenken. Ik zal ze de basisprinc­ipes van het boeddhisme uitleggen en de toepassing in het dagelijks leven.” Of hij misschien leerlingen hoopt te winnen voor het boeddhisme? “Neen, absoluut niet. Het is net een punt dat de aanhangers van onze religie dit iet doen. Wel hoop ik dat de kinderen wat meer kennis over het boeddhisme opsteken.”

 ??  ??
 ?? FOTO RR ?? Monnik Giel Foubert - hier tijdens een eerder gastcolleg­e - komt voor het eerst in een Limburgse school spreken over het boeddhisme.
FOTO RR Monnik Giel Foubert - hier tijdens een eerder gastcolleg­e - komt voor het eerst in een Limburgse school spreken over het boeddhisme.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium