Het Belang van Limburg

“Grand slam winnen niet realistisc­h”

-

Carl Maes bracht Clijsters als tiener naar de wereldtop, stond ook aan de zijde van Kim II en is nu opnieuw van de partij. Weliswaar niet als coach, maar meer als mentor/adviseur.

“Ik sta nu op de tweede rij”, verduideli­jkt Maes, die ook algemeen directeur van de Kim Clijsters Academy is. “Ik kijk toe en ben een klankbord voor Kim en Fred (Hemmes, haar coach, nvdr.). Ik ben eerder een soort van referentie­punt omdat ik Kim vrij goed ken.”

Kims fysieke testen zijn volgens Maes meer dan prima. “Al zal haar fysiek nooit meer dezelfde zijn als voorheen”, aldus Maes. Op de baan ziet het er ook al goed uit. “Op een halve baan kan ze met haar kwaliteit aan de bal nu al perfect mee met de top 50 van de wereld.”

Realisme

Clijsters is intussen al 36 jaar en zal moeten opboksen tegen veel jongere meisjes. “Dat vergt een andere aanpak. Niet alleen door het leeftijdsv­erschil”, zegt Maes. “Het vrouwenten­nis is de laatste jaren fel geëvolueer­d. Vroeger had je vooral grote meisjes, die hard konden slaan. De nieuwe generatie kan ook verdedigen, heeft ook een touch. Kim serveert niet harder dan tien jaar geleden. De druk van de return zal dus veel hoger zijn, daar zal ze veel op moeten trainen. Natuurlijk heeft ze het voordeel van de ervaring en van allround te zijn. Dat moet ze nu nog meer uitspelen.”

Maar hoe ver kan Clijsters precies geraken? Maes drukt te hoge verwachtin­gen meteen de kop in. “Kan ze nog een grand slam winnen? Die vraag stelde iedereen zich toen ze haar comeback bekendmaak­te. Maar dat is totaal niet aan de orde. Dat is helemaal niet realistisc­h. Lindsay Davenport is er niet in geslaagd, Serena Williams ook niet. Ik denk dus ook dat het Clijsters niet zal lukken. Kim is niet gefixeerd op titels of ranking. Ze wil competitie­f zijn, zich weer meten met topspeelst­ers. Als ze op een grand slam de tweede week kan halen, zou het al een succes zijn.” Zeggen dat Kim geen grand slam kan winnen... Qua extra prikkel kan het tellen. “Misschien wel, ja”, lacht Maes.

 ?? FOTO BELGA ?? Team Kim (vlnr): Sam Verslegers, Matthijs Van Speybroeck, Kim Clijsters, Fred Hemmes en Carl Maes.
FOTO BELGA Team Kim (vlnr): Sam Verslegers, Matthijs Van Speybroeck, Kim Clijsters, Fred Hemmes en Carl Maes.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium