Het Belang van Limburg

Onafhankel­ijk expert moet stank Remo onderzoeke­n

-

Winnende nummers:

1 - 12 - 13 - 14 - 15 - 20 - 25 - 26 - 29 31 - 33 - 35 - 39 - 45 - 47 - 55 - 59 - 62 65 - 69

Winnende nummers: 5 - 0 - 1

Rizzuto is ervan overtuigd dat er een gezondheid­sprobleem is. “De stank afkomstig van het Remostort heeft ons gezin onder druk gezet”, zegt de buurtbewon­er. “Als je in de zomer moet stoppen met barbecueën of al je ramen moet sluiten tegen de stank, dan veroorzaak­t dat stress. Nachtenlan­g heb ik niet kunnen slapen. Ik heb mijn dochter en haar vriendin noodgedwon­gen naar mijn schoonoude­rs moeten brengen omdat het niet uit te houden is. De enige uitweg die we zien, is verhuizen en onze woning verkopen. En dan blijkt dat de waarde van ons huis met meer dan een kwart is gedaald door Remo. Dat is voor ons onaanvaard­baar en moet gecompense­erd worden.”

‘Zeurpiet’

Rizzuto kreeg steun van enkele buurtbewon­ers. “Al drie jaar is het leven voor ons een nachtmerri­e”, zegt Vladi Iwankiw. “Die stank – ik noem het geen geuroverla­st meer – is misselijkm­akend. We kunnen onze kleinkinde­ren of familie zelfs niet meer ontvangen. Als ik naar Remo bel, wordt de telefoon gewoon neergelegd. En bij de gemeente hoor ik ze denken: ‘daar is die zeurpiet weer’. Maar het is toch normaal dat wij willen weten wat we inademen.” Pieter Helsen, advocaat van de Group Machiels, wees erop dat het om vrijgekome­n biogassen gaat die de gezondheid niet aantasten. Dat bleek uit onderzoeke­n uitgevoerd door het Vito. Jef Lingier, een andere buurtbewon­er, zegt dat Vito betaald wordt door Remo voor dat onderzoek. “Dus zo onafhankel­ijk is dit niet”, zegt Lingier die er ook op wees dat de Group Machiels afgelopen jaar 12 miljoen euro uitkeerde aan haar aandeelhou­ders. Vrederecht­er Chris Huysmans had vooral oor naar de grieven van Rizzuto. “U moet wel heel sterk in uw schoenen staan als er meerdere schadevord­eringen vanuit de buurt toekomen”, zegt vrederecht­er Huysmans zich richtend naar meester Helsen. “Ik zou ook ongerust zijn en willen weten wat daar ingeademd wordt. Om die reden vraag ik dan ook dat er een onafhankel­ijk onderzoek wordt uitgevoerd naar de toxische impact van de gassen die er vrijkomen.” Een volgende zitting is er op 19 februari.

Ernstig

Rizzuto reageerde na afloop tevreden. “Ik had een uitspraak verwacht, maar ik begrijp dat de rechter zich op documenten moet baseren alvorens een vonnis te kunnen vellen”, zegt hij. “Ik ben al blij dat alle partijen die ik heb voorgetrok­ken – de gemeentebe­sturen Houthalen-Helchteren en Heusden-Zolder, het provincieb­estuur en de groep Machiels die Remo uitbaat – een advocaat hebben gestuurd. Dat geeft aan dat ze het ernstig nemen. Voor gemeenteen provincieb­esturen is het natuurlijk wel gemakkelij­k om met gemeenscha­psgeld een advocaat aan te stellen. Ook Group Machiels zal er niet van wakker liggen dat ze een raadsman moeten betalen. Dat is iets dat wij niet kunnen.”

De uitbater van het stort beloofde eerder in een brief die in de buurt verspreid werd, dat tegen 1 maart alle geurhinder definitief tot het verleden zal behoren.

MAASMECHEL­EN

 ?? FOTO JEF LINGIER ?? De vrederecht­er heeft oor naar de grieven van buurtbewon­er Aldo Rizzuto die naar de rechtbank stapte.
FOTO JEF LINGIER De vrederecht­er heeft oor naar de grieven van buurtbewon­er Aldo Rizzuto die naar de rechtbank stapte.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium