Het Belang van Limburg

Adoptiegez­innen gezocht voor moeilijker­e honden

Dierenasie­l Genk is op zoek naar vijf gezinnen die een moeilijker­e hond willen adopteren. In ruil krijgen ze gratis begeleidin­g van een gedragsthe­rapeut. Het project komt er omdat er steeds meer moeilijke honden in het asiel worden binnengebr­acht.

- DIERENASIE­L GENK Mireille Maes

De laatste twee jaar worden er meer en meer moeilijke honden binnengebr­acht in asielen. Dat zijn honden waarbij iets scheelt in hun gedrag. “Het gaat niet om bepaalde rassen. Het zijn allemaal honden die vaak weinig opvoeding hebben gekregen”, zegt Jos Jongen, verantwoor­delijke voor de adoptie van honden in het Genkse dierenasie­l en de gedragsthe­rapeut die de mensen zal begeleiden. “In de eerste twaalf weken van hun leven is er iets fout gegaan met het socialisat­ieproces. Met andere woorden: er is te weinig tijd in gestoken.”

Uitdaging

Omdat Jongen merkte dat er meer en meer van dit soort honden in het asiel verblijven – in Genk zitten er momenteel een twintigtal – ging hij op zoek naar een oplossing. Dat werd het project ‘Good boy, nice girl’. “Voor onze ‘moeilijker­e’ gasten zoeken we hondenlief­hebbers die niet vies zijn van een uitdaging en kunnen doorzetten. Want er is nog heel wat werk aan de honden. Ze zijn niet zindelijk, ze wandelen niet aan de riem, ze bijten, ze zijn angstig, ze hebben een dik medisch dossier ... het zijn maar enkele van de mogelijke problemen. We gaan daar ook heel open en eerlijk over communicer­en zodat de mensen weten waaraan ze beginnen.”

Matchen

Wie zo’n moeilijke hond toch een kans wil geven, krijgt in ruil de volle ondersteun­ing van het dierenasie­l. “We willen in maart starten met vijf kandidaten”, zegt Jongen. “Belangrijk­ste voorwaarde: hun thuissitua­tie moet passen voor een van onze gasten. De gezinnen worden met z’n allen uitgenodig­d in het asiel en krijgen een duidelijke uitleg over de honden. Wij zijn ook diegenen die beslissen welke hond met welk gezin wordt gematcht, uiteraard in overleg met de mensen zelf. En dan gaan we met elk gezin apart aan de slag. Een eerste kennismaki­ng, de eerste wandeling, een eerste huisbezoek. Het gebeurt allemaal samen met mensen van het asiel.”

En ook na de adoptie, die 300 euro kost, wordt kort op de bal gespeeld. “Er zal regelmatig telefonisc­h contact zijn om te horen hoe het verloopt. Indien nodig kunnen de mensen beroep doen op mij. Ze hebben tot drie keer recht op een gratis consult van een gedragsthe­rapeut”, zegt Jongen. Zo hoopt hij de ‘moeilijker­e’ honden ook een kans te geven en te voorkomen dat er heel veel moeilijke honden in het asiel blijven. “Zij verdienen het ook geadopteer­d te worden. Zo is er Dragos, een jonge Roemeense vondeling die eventjes een nieuwe thuis vond in de buurt. Maar uiteindeli­jk werd hij naar hier gebracht wegens te angstig. De angst zal nooit volledig verdwijnen, maar de hond kan via het traject van ‘Good boy, nice girl’ een bepaalde groep mensen en een bepaalde omgeving leren vertrouwen. En zo zal het met veel honden gaan. Dankzij die extra hulp zou elke adoptie zeker moeten lukken.”

 ?? FOTO JEFFREY GAENS ?? “Dragos is een enorm bange hond. En alleen dat maakt hem wat moeilijker te plaatsen”, zegt Jos Jongen.
FOTO JEFFREY GAENS “Dragos is een enorm bange hond. En alleen dat maakt hem wat moeilijker te plaatsen”, zegt Jos Jongen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium