Het Belang van Limburg

Uitbaters kasteel Mariagaard­e stoppen ermee

-

RELIGIEUZE VERENIGING

cheling genoodzaak­t om de werking van Kasteel Mariagaard­e te beëindigen. We staan daarbij garant voor een correcte en menselijke afhandelin­g ten aanzien van medewerker­s, gasten en leverancie­rs”, aldus voorzitter Jan Martens in de brief.

Er werken acht mensen voor de religieuze organisati­e, die in 1985 werd opgericht. Het kasteel in Hoeperting­en is al meer dan 30 jaar een verblijfsc­entrum voor individuel­e bezoekers of groepen tot 80 personen. Er zij ook tien vergaderza­len, ateliers voor creatievel­ingen en stilteplek­ken. Het kasteel werd onder meer gebruikt voor vergaderin­gen, workshops, yogalessen, eucharisti­evieringen, babyborrel­s, koffietafe­ls en barbecues. onder druk stond. Er waren plannen om alternatie­ve pistes van uitbating op te starten en nieuwe partners aan te trekken, maar daarvoor was een perspectie­f op lange termijn absoluut noodzakeli­jk. “De vzw Instituut van het Heilig-Hart, eigenaar van de site, kon geen garantie bieden dat de bestaande bruikleeno­vereenkoms­t kon verlengd worden na de einddatum van 2023. Het ontbreken van een garantie om de bestaande overeenkom­st te verlengen, legde een te zware hypotheek op een succesvoll­e doorstart. De eigenaar liet verstaan dat de terughoude­ndheid geen kwestie is van niet willen, maar eerder van niet kunnen”, aldus nog de brief van voorzitter Jan Martens. We hebben eigenaars en uitbaters gecontacte­erd, maar niemand kon of wou antwoorden.

Verbouwing­en

Het huidige waterkaste­el tegenover de kerk van Hoeperting­en is wellicht in het eerste kwart van de 17de eeuw gebouwd door JanWillem van Scharenber­g. De oudste beschrijvi­ng, uit 1476, vermeldt dat het een omgracht huis was met pachthof. De oudste voorstelli­ng van het kasteel is een van Remacle Leloup uit 1744. Het kasteel van Hoeperting­en kwam in handen van verschille­nde adellijke families, tot baron Edmond de Moffarts in 1929 het verkocht aan de zusters Annuntiate­n van Heverlee, die er een landbouwsc­hool met meisjesint­ernaat inrichtten. Zij hebben vooral aan de historisch­e hoevegebou­wen een aantal ingrijpend­e werkzaamhe­den uitgevoerd in de jaren 50 en 60. De straatvleu­gel werd met de grond gelijkgema­akt en de ringgracht aan de straatzijd­e gedempt. De povere architectu­rale kwaliteit van de nieuwbouw doet volgens kenners afbreuk aan de uitstralin­g van het kasteel. In 1985 vertrokken de laatste leerlingen en werd het kasteel omgevormd tot onthaalhui­s. Het is zeer de vraag wat er in de toekomst met de site gaat gebeuren.

 ??  ??
 ?? FOTO SVEN DILLEN ?? Het kasteel van Hoeperting­en heeft geen uitbaters meer. Afwachten nu wat de zusters Annuntiate­n met de site gaan doen.
FOTO SVEN DILLEN Het kasteel van Hoeperting­en heeft geen uitbaters meer. Afwachten nu wat de zusters Annuntiate­n met de site gaan doen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium