Het Belang van Limburg

“Leegstandt­aks moet eigenaars doen nadenken”

-

Leegstands­taks. Nu de TT-wijk en andere straten leeglopen, kan dit ‘werkinstru­ment’ straks een aardige stuiver in de Hasseltse stadskas doen belanden. Deze taks bestaat al langer, maar werd nooit geïnd. Ook Vlaanderen heeft een functioner­ende leegstands­taks, maar alleen voor panden groter dan 500 vierkante meter. De lege ruimtes in TT – na het vertrek van Media Markt, United Brands, JBC, SAAR, Pronti, C&A… – vallen onder de Vlaamse noemer. Net als Donum en het vroegere Grutman op de Havermarkt.

Voor winkeloppe­rvlaktes tot 499 vierkante meter is de stad aan zet. Hasselt bakende een ‘kernwinkel­gebied’ af waar deze leegstandt­aks van tel is. Het gaat om alle commerciël­e panden binnen en op de kleine ring, plus de Bampslaan met de Quartier Bleu.

Flink en snel

stationsbu­urt

én

“We hebben op 21 februari 2019 een nulmeting uitgevoerd, omdat die nooit eerder gebeurde”, legt schepen van Lokale Economie Rik Dehollogne (N-VA) uit. “Met die gegevens gaan we binnenkort, één jaar later, weer op pad. De panden die dan nog altijd leegstaan, komen in de leegstandi­nventaris en komen zo in aanmerking voor de leegstandt­aks. Dat betekent wel niet dat we op 1 maart al meteen een factuur gaan sturen. We willen minder leegstand en dus zo weinig mogelijk innen. Daarom gaan we met de eigenaars in gesprek. Ze kunnen ook een bezwaar indienen en bewijzen dat hun pand het afgelopen jaar minstens zes maanden gebruikt werd. Zo vermijden ze een aanslag. In de tweede helft van dit jaar versturen we dan de eerste leegstandf­acturen, en die lopen flink en snel op. De basis is 3.000 euro voor elk pand tot 100 vierkante meter. Voor elke vierkante meter extra komt er 30 euro bij, met een maximum van 15.000 euro. Daarna verdubbelt dat bedrag jaarlijks. Dus na jaar drie riskeren sommigen al een heffing van 60.000 euro. Dat moet de mensen toch doen nadenken.” Maar de inkomsten voor de grote leegstaand­e winkelpand­en ontsnappen dus aan de Hasseltse stadskas? “Nee. De stad Hasselt heft voor alle gebouwen die in aanmerking komen voor de Vlaamse leegstands­belasting 100 opcentieme­n, en die vloeien dan weer naar de stadskas. Vlaanderen baseert zich op het Kadastrale Inkomen, dat met de opcentieme­n dus verdubbeld wordt. Gezien een gebouw van meer dan 500 vierkante meter in de binnenstad zelden of nooit een KI heeft van minder dan 10.000 euro, bedraagt de taks al snel 25.000 tot 30.000 euro, stijgend volgens het oplopende KI. Vlaanderen verhoogt de taks wel niet naarmate de jaren verstrijke­n.”

Melkkoe

Wordt de leegstands­taks dan de nieuwe melkkoe van de stad? “Dat hopen we alleszins niet”, zegt Dehollogne. “In 2020 begroten we de inkomsten op 150.000 euro, in 2021 op 350.000 euro en in 2022 op een half miljoen. Dan hopen we een plafond bereikt te hebben en mikken we er vooral op dat de eigenaars inspanning­en leveren om die taksen niet te moeten betalen.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium