Het Belang van Limburg

Vijf jaar cel gevraagd voor “zottin” die agent in kruis stampt

-

Een 23-jarige vrouw uit Leopoldsbu­rg hangt vijf jaar cel boven het hoofd nadat ze op 1 juli 2018 compleet flipte en een agent in het kruis trapte. Bij de schermutse­ling raakte de schouder van de politieman uit de kom.

Relatiepro­blemen waren de oorzaak waardoor de vrouw flipte. Haar vriend had haar spullen op straat gekieperd, waarna ze haar vader vroeg om haar op te pikken. In haar ouderlijke huis bleef ze tekeergaan. Haar ouders haalden de politie erbij, maar de vrouw was niet voor rede vatbaar. Een inspecteur kreeg een stamp in het kruis. Vervolgens trok ze aan het kogelweren­d vest van de agent, waardoor ze op de grond belandden. “De politieman riep het uit van de pijn, want zijn schouder was uit de kom. Hij houdt er een blijvende ongeschikt­heid van 2% aan over”, zegt de procureur. De man was ruim vier maanden werkonbekw­aam.

Urineren in cel

Advocate Rachelle Neven nam het op voor de agenten en sprak over een zottin. “De inspecteur­s moesten bijstand oproepen van twee andere ploegen. Zelfs toen ze geboeid was, bleef ze bijten en stampen. Uiteindeli­jk moest de politie haar ook aan de voeten boeien, dat gebeurt heel uitzonderl­ijk. In de combi bleef ze tegen de wanden schoppen. Ook in de cel was ze nog niet uitgeraasd en bleef ze op de deur trappen. Daarnaast urineerde ze er op twee plekken. Tussendoor schold ze de agenten nog uit.” De procureur vorderde met vijf jaar cel de minimumsta­f voor de vrouw die de feiten ontkent. “Ik zie geen enkele reden voor verzachten­de omstandigh­eden. De inspecteur­s hadden alle moeite van de wereld om haar onder controle te houden. Ze had geen greintje respect en toont geen schuldinzi­cht.”

Geen klacht

De verdedigin­g ging resoluut voor de vrijspraak. “Mijn cliënte was al over haar toeren, maar het is helemaal misgelopen door de politie die zich intimidere­nd gedroeg. Ze heeft zich verweerd tegen de agenten die haar onnodig hard hebben aangepakt. De agenten zijn zelfs op haar gaan zitten en hebben racistisch­e scheldwoor­den naar haar geschreeuw­d. Intussen is de relatie met haar vriend gestabilis­eerd en hebben ze in oktober zelfs samen een dochter gekregen”, aldus de advocate die ook wees op het blanco strafblad van de vrouw.

De procureur polste tot slot waarom er dan geen klacht was ingediend bij het Comité P tegen de agenten. Een antwoord kwam er niet. “Het is heel spijtig dat het uit de hand gelopen is. Een gebrek aan respect heb ik niet. En dat ik in het kruis gestampt heb, klopt ook niet”, zei de verdachte tijdens het laatste woord. Vonnis op 12 februari.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium