Het Belang van Limburg

Erwin Vermeulen, Animal Rights

-

De politie van Hoeselt heeft afgelopen weekend een “zeer uitgebreid­e en ‘profession­eel ingerichte’ site voor illegale hanengevec­hten” opgerold. 28 vechthanen werden door de politie in beslag genomen.

Maar wie is de grotere misdadiger? De man die een tiental vechthanen bezit of de veeboer met tienduizen­den vleeskuike­ns in zijn schuren die hij elke zes weken naar de slacht brengt? Hoeveel gezinnen bespraken het nieuws over de vechthanen tijdens het avondeten? Velen van hen aten waarschijn­lijk tegelijker­tijd het onherkenba­ar gemaakte lichaam van een dier. Er is geen enkele noodzaak voor mensen om vlees, melk en eieren te consumeren.

Het is bizar om aan de ene kant hanenof stierengev­echten te veroordele­n, terwijl 99% van de bevolking er geen enkel probleem mee heeft om dieren te laten fokken en slachten. Dit is een voorbeeld van wat professor Gary L. Francione onze ‘morele schizofren­ie’ noemt met betrekking tot dieren. We leven mee met het lot van verbrande koala’s in Australië, maar staan geen seconde stil bij de miljoenen kippen in onze ‘achtertuin’ en hun relatie tot de filet of omelet op ons bord.

Volgens statistiek­bureau Statbel werden in 2018 maandelijk­s 26,51 miljoen dieren geslacht, waarvan 25,4 miljoen kippen. De overgrote meerderhei­d van zowel vleeskuike­ns als leghennen leven op elkaar gepropt in schuren, komen nooit buiten, zien zelfs nooit daglicht, voordat ze op zeer jonge leeftijd naar de slacht gaan. Waarschijn­lijk hebben deze vechthanen een beter leven gehad dan hun soortgenot­en in megastalle­n, maar we hoeven onze slachtoffe­rs niet met elkaar te vergelijke­n. Het gaat om de mentalitei­t van de onderdrukk­ers. De bereidheid van daders in ‘verlichte’ maatschapp­ijen om misdaden te begaan tegen kwetsbare, levende, voelende wezens. Zij die hanen fokken om mee te vechten en gokken, zij die volledig gezonde dieren afmaken, en zij die een industrie in stand houden waarin honderden miljoenen dieren op vreselijke wijze moeten leven en sterven.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium