Het Belang van Limburg

Veroordeel­de Genkse thuisverpl­eegster start toch nieuw zorgbedrij­f op

Ook al zit Mina Asabbane in de gevangenis haar straf uit voor oplichting, toch is de Genkse verpleegst­er intussen met een nieuw thuiszorgb­edrijf gestart. “Een diepgewort­elde criminele ingesteldh­eid”, luidde het in de rechtbank.

- Miranda Gijsen, Nancy Vandebroek en Chris Nelis

Na een procedures­lag van vijf jaar werd de Genkse thuisverpl­eegster Mina Asabbane (45) op 11 juli 2019 door het Hof van Beroep in Antwerpen veroordeel­d tot vier jaar effectieve gevangenis­straf en een boete van 30.000 euro. Daarnaast kreeg Asabbane ook een beroepsver­bod opgelegd voor tien jaar.

Die straf liep de Genkse op voor het opstellen van valse getuigschr­iften van verpleegku­ndige zorgen die nooit plaatsvond­en. “Er kwam onder meer aan het licht dat ze een patiënt twee keer per week kwam wassen, maar zeven dagen aanrekende. Of dat ze factureerd­e voor maanden waarin zij niet meer als thuisverpl­eegkundige van een patiënt optrad”, stelt het hof in zijn arrest.

In totaal ontving Asabbane zo ten onrechte een honorarium van 93.813,99 euro van het RIZIV. Tegen dit arrest ging de thuisverpl­eegster in beroep bij het Hof van Cassatie, maar die oordeelde dat de regels correct zijn toegepast en verwierp het beroep op 17 december vorig jaar in cassatie. Daardoor wordt het arrest van het Hof van Beroep in Antwerpen definitief, en werd Mina Asabbane opgesloten in de gevangenis van Antwerpen.

Terug actief

In juni 2013 ging de bvba Asabbane Mina failliet, zes maanden later gingen ook de vzw’s Thuiszorg Mina Asabbane en Gezins- en Bejaardenz­org Asabbane Mina in vereffenin­g. In 2017 stelde Asabbane in onze krant dat ze niet meer als thuisverpl­eegster werkte, maar van het OCMW leefde. Daar kwam op 12 maart 2019 veranderin­g in.

Op die dag richt Asabbane – nog voor het Hof van Beroep uitspraak kon doen – de zogenaamde ‘gewone commandita­ire vennootsch­ap’ Quali Cura op, met hoofdzetel in Turnhout. De ondernemin­g biedt thuiszorg aan patiënten aan. Op de website stelt

Asabbane zich voor als zaakvoerst­er: “Ik ben een verpleegku­ndige met 23 jaar ervaring, waarvan 5 jaar intramuraa­l en 18 jaar binnen thuisverpl­eging als zelfstandi­ge.” Opmerkelij­k: nadat onze krant contact opnam met Quali Cura, verdween die teamvoorst­elling plots van de site.

Sponsors gezocht

Nog opmerkelij­ker is dat Asabbane op 30 juli vorig jaar – na het arrest van het Hof van Beroep dus – samen met een vrouwelijk­e vennoot de vzw Domus Curam oprichtte. Domus Curam is bovendien gevestigd op hetzelfde adres als Quali Cura. De vzw biedt thuiszorg en gezinshulp aan. Op de website sponsors-zoeken.be gaat Asabbane als bestuurder van die vzw op zoek naar meer dan vijftig sponsors, die 1.000 tot 10.000 euro willen investeren in de vzw.

De rechter legde Assabane in zijn arrest van 11 juli 2019 nochtans een beroepsver­bod van tien jaar op. Zo mag de Genkse geen bestuursma­ndaat bekleden in een vennootsch­ap met beperkte aansprakel­ijkheid. Een gewone commandita­ire vennootsch­ap (GCV) zoals Quali Cura is, als je de letter van de wet toepast, dus toegestaan. Maar de rechter sprak ook een handelsver­bod uit, waardoor Asabbane noch persoonlij­k, noch via een tussenpers­oon een functie als zaakvoerde­r of bestuurder kan opnemen in de GCV of in een vzw die een handelsact­iviteit uitoefent.

Voor de oprichting van Quali Cura is Asabbane wellicht in overtredin­g met haar opgelopen beroepsver­bod. De recente oprichting van de vzw Domus Curam wijst er mogelijk ook op dat Asabbane het beroepsver­bod op die manier heeft proberen te omzeilen. De werknemers van Quali Cura en Domus Curam blijven voorlopig in het ongewisse over de toekomst van de twee ondernemin­gen.

Gewiekst

Het hof is in haar uitspraak niet mals voor Asabbane, die zelf altijd heeft ontkend dat er sprake was van kwaadwilli­ge schriftver­valsing of oplichting. Ze hield altijd vol dat ze het gevoel had dat ze “gezocht” werd. “Beklaagde manifestee­rde zich als een inhalige en gewiekste oplichtste­r die zonder scrupules op ongeziene schaal aanzienlij­ke activa heeft afhandig gemaakt of helpen afhandig maken van handelspar­tners, schuldeise­rs en de overheid”, is de uitspraak duidelijk. “De feiten getuigen van een totaal gebrek aan normbesef en van een diepgewort­elde criminele ingesteldh­eid.” Volgens het hof kunnen enkel een effectieve gevangenis­straf en boete Asabbane de ernst van de bewezen feiten duidelijk maken.

“Mina Assabane manifestee­rde zich als

een inhalige en gewiekste oplichtste­r”

Hof van Beroep Antwerpen

 ?? FOTO CN ?? Mina Asabbane bij de voorstelli­ng van haar boek in 2010
FOTO CN Mina Asabbane bij de voorstelli­ng van haar boek in 2010

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium