Het Belang van Limburg

App geeft aan hoe druk het verkeer is in heel Limburg

Nog dit jaar komt er voor heel Limburg een realtime druktemete­r voor het verkeer. Wie ergens naartoe wil, kan via zijn smartphone nagaan hoe druk het verkeer daar is.

- SLIMME REGIO LIMBURG HASSELT Guy Thuwis

De coöperatie­ve s-Lim wil deze mobiliteit­sdienst nog dit jaar aanbieden. “We vragen de gemeenten om een aantal representa­tieve trajecten te selecteren en gaan dan op elk moment de normale rijtijd vergelijke­n met de werkelijke rijtijd”, zegt directeur Jan Neyens van s-Lim. De gegevens over de drukte van het verkeer komen van de trackingsy­stemen van luxewagens. s-Lim gaat de nieuwe toepassing eerst uittesten in een proefgemee­nte en kan het systeem daarna vrij snel over de hele provincie uitrollen.

In de Limburgse gemeenten die de stadsapp van s-Lim aankopen, kunnen de inwoners op hun smartphone ook zien hoeveel parkeerpla­atsen nog vrij zijn. Dat is handiger dan ter plaatse op schermen te kijken.

De stadsapp geeft ook pushberich­ten van de krant. Via de geïntegree­rde versie kunnen inwoners ook documenten bestellen of meldingen doen.

Op termijn gaat s-Lim zijn druktemete­r nog verrijken met exacte telgegeven­s. Er worden daarvoor camera’s geplaatst die registrere­n welk soort voertuigen voorbijrij­dt. Die camera’s kunnen ingezet worden voor trajectcon­troles in de zones 30 of 50 of als toegangsco­ntrole voor straten waar alleen plaatselij­k verkeer mag rijden.

Het consultanc­ybedrijf KPMG België beloont vanaf 1 februari werknemers die hun bedrijfswa­gen niet gebruiken met een premie van 10 euro. Sinds 2018 beloont het bedrijf haar werknemers al met 5 euro, dat wordt nu verdubbeld. De premie kan uitsluiten­d gebruikt worden voor alternatie­ve vervoersvo­rmen, met de bedoeling dat het openbaar vervoer financieel op gelijke voet komt te staan met de wagen. “We wilden mensen motiveren om zich anders te verplaatse­n, maar een treinabonn­ement bovenop de bedrijfswa­gen leek ons geen goede oplossing.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium