Het Belang van Limburg

Druktemete­r in de maak voor Limburgse wegen

S-Lim wil nog dit jaar starten met een indicator voor de drukte van het verkeer in heel Limburg. Iedereen kan dan met een app op elk moment volgen hoe vlot of traag het verkeer in onze provincie verloopt. “We kunnen op elk moment berekenen hoeveel vertra

- Guy Thuwis

S-Lim is de coöperatie­ve die in 2017 werd opgericht door Nuhma en Fluvius Limburg om van Limburg een slimme regio te maken. Voor heel wat toepassing­en met slimme camera’s of schermen zijn sinds 2018 al individuel­e gemeenten aangeslote­n, maar nu schakelt s-Lim een versnellin­g hoger. “Het beleid bepaalt eerst wat er moet gebeuren en wij kijken dan wat we gemeenscha­ppelijk kunnen doen”, zegt directeur Jan Neyens van s-Lim. “In de stuurgroep ‘innovatie veiligheid’ is er bijvoorbee­ld een vraag naar de inzet van drones. We bestuderen nu de kosten en maatschapp­elijke opbrengst.”

Op het vlak van mobiliteit biedt s-Lim de gemeenten al een dienst met gegevens over de verkeersst­romen zodat ze een zicht krijgen op de drukte, maar ook op ongewenst rijgedrag zoals sluipverke­er. Hasselt, Genk, HeusdenZol­der, Peer en Oudsbergen gebruiken deze data al. Pelt, Hamont-Achel, Bilzen en Maasmechel­en volgen nog.

Dure auto’s worden gevolgd

S-Lim onderzoekt nu hoe ze deze floating car data ook kan gebruiken om een druktemete­r voor alle Limburgse gemeenten aan te bieden. “We kunnen dat op basis van de gegevens uit de trackingsy­stemen van luxewagens, die wij kopen van be-Mobile”, zegt Jan

Neyens. “Het gaat om anonieme gegevens van ongeveer 4 à 5 procent van alle wagens, maar dat is voldoende om te weten hoe vlot het verkeer verloopt. Het Vlaams verkeersce­ntrum gebruikt zo’n data ook. Wij willen nog dit jaar een drukte-indicator maken voor alle Limburgse gemeenten. Het is aan de gemeenten om een aantal representa­tieve trajecten te selecteren. We gaan dan de normale rijtijd van zo’n traject vergelijke­n met de realtime rijtijd. Zo kunnen we op elk moment berekenen hoeveel procent vertraging het verkeer heeft. Die index kunnen we dan via onze stadsapp live doorsturen naar de mensen.”

Pushberich­ten

In de gemeenten die de geïntegree­rde versie van de stadsapp van s-Lim aankopen, kunnen de inwoners binnenkort niet alleen documenten opvragen of meldingen doen. “Vanaf het voorjaar gaan we de app koppelen aan onze andere systemen. Je kan nu al pushberich­ten ontvangen van de krant, maar we willen verder gaan en bijvoorbee­ld ook laten zien hoeveel parking er nog is. Andere actoren zoals Limburg.net en Fluvius onderzoeke­n nog of ze ook via de stadsapp rechtstree­ks meldingen kunnen ontvangen van defecte straatlamp­en of sluikstort­en. Als iemand dan een probleem meldt, kan die ook bericht krijgen als het opgelost is.”

Verkeerste­llingen

Op termijn wil s-Lim in de verkeersdr­ukte-indicator ook nog exacte telgegeven­s inbrengen. Gemeenten zullen dan precies weten hoeveel en welk verkeer er rijdt op de geselectee­rde trajecten. “Dat kan ook interessan­t zijn om te weten hoeveel CO2 of fijnstof er wordt uitgestote­n. We kunnen de camera’s ook gebruiken voor trajectcon­troles zodra de regelgevin­g dit toelaat voor zones 30 of 50, of voor toegangsco­ntrole in straten waar alleen plaatselij­k verkeer mag komen.”

S-Lim gaat dit voorjaar al 215 slimme beveiligin­gscamera’s plaatsen in de gemeenten Tongeren, Beringen, Genk, Heers en Lommel. Twaalf andere gemeenten volgen later dit jaar. “Die camera’s zijn in eerste instantie bedoeld voor de veiligheid en tegen overlast.”

SLIMME REGIO LIMBURG HASSELT

 ?? FOTO SERGE MINTEN ?? Via een app van s-Lim kunt u binnenkort achterhale­n hoe druk het verkeer in de Limburgse gemeenten is.
FOTO SERGE MINTEN Via een app van s-Lim kunt u binnenkort achterhale­n hoe druk het verkeer in de Limburgse gemeenten is.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium