Het Belang van Limburg

Verrassend: bijna uitgestorv­en grote modderkrui­per zwemt al tot in Lummen

-

HERSTEL LEEFGEBIED HERK-DE-STAD/LUMMEN

De grote modderkrui­per heeft zich verder verspreid dan gedacht. Deze bijna uitgestorv­en vissoort, die zich vooral in Herk-de-Stad enorm thuisvoelt, blijkt nu ook rond te zwemmen in Diest, Halen en Lummen.

De grote modderkrui­per is net zo mysterieus als zijn naam doet vermoeden. Het diertje leidt een verborgen bestaan in de modder van poelen, sloten en vijvers. Dat de vis vooral ’s nachts in beweging komt, maakt waarneming­en nog moeilijker. “Toch werd de grote modderkrui­per tot de jaren vijftig geregeld gevangen”, weet Jan Ruymen van het Agentschap Natuur en Bos. Maar sindsdien ging de populatie er drastisch op achteruit. “Door de drainage van landbouwge­bieden vond de grote modderkrui­per steeds minder plekjes om te leven.”

De jongste tien jaar is de grote modderkrui­per nog maar op drie plaatsen in Vlaanderen gevangen. Bij toeval gebeurde dat anderhalf jaar geleden nog aan de abdij van Herkenrode, waar bij slootruimi­ngen verschille­nde exemplaren in het slib werden aangetroff­en.

DNA-onderzoek

Om minder aan het toeval over te laten, kammen onderzoeke­rs sinds enkele jaren de Demerdelta uit met een nieuwe techniek: eDNA-barcoding. Daarbij nemen ze waterstale­n over een afstand van 100 meter, waarin ze op zoek gaan naar DNA van de grote modderkrui­per. Uit recente analyses blijkt dat de bijna uitgestorv­en vis nog op 13 van de 41 onderzocht­e locaties in het Schulensbr­oek en Webbekomsb­roek-Borchbeemd­en rondzwemt. “Hij zit verder verspreid dan we dachten”, reageert Ruymen. “Maar de signalen die we opvangen, zijn zwak. Dat wijst erop dat de populaties waarschijn­lijk erg klein zijn.” Bedoeling is dan ook om de grote modderkrui­per verder vooruit te helpen, met een hele reeks aan programma’s, gesteund door Europese middelen. “We proberen het leefgebied van de grote modderkrui­per te herstellen. Dat kan onder meer gebeuren door graslanden in natuurgebi­eden een paar centimeter onder water te zetten”, legt Ruymen uit. Chris Dictus, beheerder Schulensbr­oek voor Natuurpunt, valt bij: “De vis vertoont een sterke veerkracht. Bij gunstige condities kunnen de populaties op relatief korte termijn toenemen. Deze resultaten zijn dus hoopvol.”

 ??  ??
 ?? FOTO ROLLING VERLINDE ?? De mysterieuz­e grote modderkrui­per.
FOTO ROLLING VERLINDE De mysterieuz­e grote modderkrui­per.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium