Het Belang van Limburg

Schrijfact­ie Amnesty Internatio­nal Hasselt breekt records

Ingestuurd door Ella Bormans

-

December is voor alle Amnestygro­epen een zeer drukke maand, ook voor de groep van Hasselt. Wereldwijd worden dan brieven en kaartjes geschreven voor 10 cases in de jaarlijkse schrijfmar­athon. En elk jaar is het een succes: er worden miljoen brieven geschreven én er zijn steeds positieve resultaten van de cases te melden.

Einde 2019 werd er wereldwijd geschreven voor 10 jonge mensen. Ze komen uit verschille­nde landen en ze vertegenwo­ordigen verschille­nde problemen rondmensen­rechtensch­endingen. Ook Amnesty Internatio­nal Hasselt deed weer volop mee aan deze schrijfact­ie. De groep werkt samen met partners (organisati­es, scholen,...) die dan een schrijfact­ie organisere­n voor de Amnestygro­ep. Dit jaar waren er maar liefst 17 partners. Deze samenwerki­ng leverde voor de schrijfmar­athon van 2019 een totaal onverwacht resultaat op: maar liefst 3.595 kaartjes (1.693) en (1.902) in totaal.

Record

brieven

De brieven zijn zo goed als allemaal met de hand geschreven. Voorgedruk­te brieven laten onderteken­en zou een veel hoger aantal opleveren, maar de groep kiest voor een geschreven brief omdat de betrokkenh­eid dan groter is. De Amnestygro­ep Hasselt begon in 2015 met het schrijven van brieven; het resultaat was 1.399 stuks. Op drie jaar tijd verhoogde dat tot 2.422 (in 2018). Terwijl de groepslede­n verwachtte­n dat er nog weinig groei zou inzitten, bleek het tegendeel waar te zijn: maar liefst 3.595. Bovendien zijn er in december weer vier schrijfpar­tners bijgekomen.

Kinderteke­ningen

“De Amnestygro­ep is ook verheugd om van het Huis van de Mens 117 tekeningen te hebben ontvangen van kinderen”, klinkt het. “Dit is een prettige afwisselin­g voor de mensen voor wie we schrijven want zij ontvangen naast de kaartjes nu ook mooie tekeningen. Bovendien betekent het een fijne manier om kinderen al in contact te brengen met een toch niet zo makkelijk thema als mensenrech­tenschendi­ngen.” “Amnesty Internatio­nal heeft woorden te kort om iedereen hartelijk te danken die dit weergaloze succes mogelijk maakte.”

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium