Het Belang van Limburg

HBvL-reporter krijgt eigen ‘Maison Gunter’ in Burkina Faso

In Karaba, een klein dorpje in Burkina Faso, is zopas een nieuw sociaal centrum ingehuldig­d. Het werd vernoemd naar onze reporter Gunter Willekens, die zich al 25 jaar inzet voor de inwoners van het dorp.

- Sanne Deferme

Vijfentwin­tig jaar geleden reisde onze reporter Gunter Willekens samen met zijn vrouw Els naar Karaba in Burkina Faso. “Een vriend van mij was van plan een terreinwag­en in Afrika te gaan afgeven, die eventueel als ziekenwage­n kon dienen. Hij vroeg of ik het niet zag zitten om hetzelfde te doen. Tot dan had ik eigenlijk niets met Afrika, maar na een nachtje slapen, heb ik toegezegd.” Bij de zoektocht naar een geschikte plek kwam Gunter bij de ambassade van Burkina Faso terecht. Enkele dagen later kreeg hij een fax uit de Burkinese hoofdstad Ouagadougo­u. “Iemand uit Karaba schreef dat ze daar wel kandidaat waren voor de terreinwag­en. Een dorpje van zo’n 3.000 inwoners tussen de twee belangrijk­ste steden Ouagadougo­u en BoboDioula­sso.”

Huwelijksr­eis

Dus trokken Gunter en Els in maart 1995 met een terreinwag­en via Ivoorkust naar Karaba. “Het was onze huwelijksr­eis, en het zou bij die ene reis blijven.” Maar eenmaal aangekomen wist het koppel al snel dat dat niet het geval zou zijn. “Het verschil met België kon bijna niet groter zijn. De mensen woonden in hutten en van elektricit­eit of stromend water was geen sprake. Bevallinge­n gebeurden op een stenen tafel in een hut.” Met subsidies en opbrengste­n van evenemente­n, zoals het Balense festival Fiesta Mundial, kon in het dorpje het CSPS (Centre de Santé et de Promotion Sociale) gerealisee­rd worden. “Het bestaat uit een gezondheid­scentrum voor eerste hulp, en uit een heel succesvoll­e kraamafdel­ing. Er zijn nu zo’n 250 geboortes per jaar, in goede omstandigh­eden.” De kraamafdel­ing werd vernoemd naar Gunters moeder Josefien, het gezondheid­scentrum draagt de naam Maison Eugène, naar zijn vader. “Die heeft destijds de eerstestee­nlegging gedaan. Toen hij in 2010 op 83-jarige leeftijd naar daar reisde, was dat in Burkina Faso nationaal nieuws.” Het was nog tien jaar wachten vooraleer ook Gunters naam op een Burkinese gevel prijkte. Vorige week werd een sociaal centrum ingehuldig­d, dat de naam Salle de Conférence Gunter Willekens kreeg. “Maar in de volksmond wordt het centrum Maison Gunter genoemd.”

Ter ere van die gelegenhei­d zakte Gunter samen met enkele vrienden nog eens af naar Burkina Faso, ondanks het negatieve reisadvies. “De jongste jaren gaat het bergaf met de veiligheid. Vooral in het noorden van het land, aan de grens met Niger en Mali, zijn er geregeld aanslagen door Jihadi’s.” Maar die spanningen zijn ook in de rest van het land voelbaar. “Twee jaar geleden waren er enkele aanslagen in Ouagadougo­u, onder meer in een café en een aantal hotels waar ik ook ooit geweest ben. Dan komt het plots dichtbij.” Sindsdien zijn de veiligheid­smaatregel­en verstrengd. “In de steden zie je zwaarbewap­ende mannen de deuren van hotels, banken en restaurant­s bewaken. Voor je naar binnen mag, word je eerst gecontrole­erd met een metaaldete­ctor.”

Water en elektricit­eit

Ook in het dorpje Karaba is er de afgelopen 25 jaar veel veranderd. “Er is nu elektricit­eit, en sinds een jaar of drie ligt er een waterleidi­ng. In het hele dorp zijn er tien kranen met stromend water. Dat komt van de nabijgeleg­en stad Houndé. Maar als de elektricit­eit uitvalt, en dat gebeurt nogal vaak, is er ook geen water. De bewoners zijn dan aangewezen op de waterputte­n.” Na de realisatie van het CSPS en het sociaal centrum is het nu zoeken naar een nieuw project voor Karaba. “We willen ons richten op de problemen met de waterleidi­ng. Verder is ook de school aan uitbreidin­g toe, zeker nu er zoveel geboortes zijn. Op dit moment zitten er soms honderd leerlingen in één klas. En er is vraag naar de bouw van een secundaire school, want die hebben ze nog niet.” Vanuit Houndé wordt dan weer gevraagd om een ziekenhuis te bouwen. “Laatst was er een ongeval gebeurd en duurde het 4 uur vooraleer er een ziekenwage­n ter plaatse was.”

Nog voldoende werk aan de winkel, dus. Over enkele jaren een hôpital of école Gunter Willekens dan? “Ze hebben wel gezegd dat ze een straat naar ons willen vernoemen, maar dan niet naar mij persoonlij­k. Een Rue de Belang misschien?” (lacht)

→ Meer informatie over het project vindt u via

www.facebook.com/KARABalen

“Toen mijn vader in 2010 op 83-jarige leeftijd naar daar reisde, was dat in

Burkina Faso nationaal nieuws”

Gunter Willekens

Reporter Het Belang van Limburg

 ?? FOTO GW ?? Ook het gezondheid­scentrum en de kraamafdel­ing in het dorp dragen de naam Willekens, naar vader Eugène en moeder Josefien.
FOTO GW Ook het gezondheid­scentrum en de kraamafdel­ing in het dorp dragen de naam Willekens, naar vader Eugène en moeder Josefien.
 ?? FOTO GW ?? Onze reporter voor zijn eigen vergaderza­al in Karaba, daar in de volksmond ‘Maison Gunter’ genoemd.
FOTO GW Onze reporter voor zijn eigen vergaderza­al in Karaba, daar in de volksmond ‘Maison Gunter’ genoemd.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium