Het Belang van Limburg

Is het een vliegtuig? Is het een vogel? Nee, het is een leveringsd­rone

-

CEO Jeff Bezos van Amazon lanceerde in 2013 tijdens een uitzending van het tv-programma 60 Minutes al het visionaire idee van dronelever­ingen. Drie jaar later begon de webwinkel met de eerste experiment­en, maar vandaag is Amazon Prime Air, zoals de droneservi­ce heet, nog altijd niet helemaal van de grond gekomen. Amazon is in een race verwikkeld met twee andere grote bedrijven: logistieke wereldleid­er UPS en Alphabet, het moederbedr­ijf achter Google.

UPS Flight Forward beschikt over vergunning­en om zelfstandi­g te vliegen en boven bevolkte gebieden. Het eerste programma met dronelever­ingen werd uitgerold op de campus van het WakeMed Hospital in Raleigh in de Amerikaans­e staat North Carolina. Tussen de verschille­nde gebouwen werden medische stalen en medicijnen via de lucht getranspor­teerd. UPS liet recent weten dat het op de medische campus sinds maart 2019 al 1.500 leveringen met succes heeft afgewerkt.

Hoestsiroo­p

In het kleine stadje Christians­burg in de Amerikaans­e staat Virginia loopt sinds oktober vorig jaar een experiment van Wing, het droneproje­ct van Alphabet. De drones hebben een snelheid van 125 kilometer per uur en een bereik van 10 kilometer. Ze kunnen opstijgen en verticaal landen dankzij meerdere verticale rotoren en twee propellers. Vluchtplan­ningssoftw­are bepaalt de route, terwijl een camera en andere sensoren aan boord moeten vermijden dat de drone tegen obstakels vliegt. Tijdens de levering blijft de drone op een hoogte van 6 meter in de lucht hangen. Een kabel laat het pakje zakken, totdat de consument het van het haakje haalt. De drone zet vervolgens koers naar het volgende afhaalpunt of keert terug naar de centrale.

Voor het Wing-project sloot Alphabet een samenwerki­ng met onder andere het koerierbed­rijf FedEx en de drogisteri­jketen Walgreens. De allereerst­e klanten waren Michael en Kelly Collver uit Christians­burg op 18 oktober 2019. Een historisch moment in de nog jonge dronegesch­iedenis. Al was het eerste boodschapp­enlijstje minder historisch. De Collvers bestelden bij Walgreens een doosje paracetamo­l, hoestsiroo­p, papieren zakdoekjes, dieetsuppl­ementen en een flesje mineraalwa­ter.

Crash naast kinderen

Volgens de eerste studies zou de nieuwe technologi­e de ecologisch­e voetafdruk van kleine bedrijven kunnen verlagen en het energiever­bruik met 6 procent kunnen terugdring­en vergeleken met leveringen via bestelwage­ns. Toch verloopt nog niet alles van een leien dakje in de testomgevi­ng. De drones moesten regelmatig hun vlucht onderbreke­n als ze geconfront­eerd werden met obstakels of sterke wind. Er is sprake van minstens één verkeerde levering en buren klagen over de rumoerige toestellen boven hun hoofd. Het ontwikkeli­ngsteam van Wing heeft wel al beloofd om werk te maken van stillere drones.

In Zwitserlan­d is het in mei vorig jaar bijna flink misgelopen toen een 10 kilogram zware leveringsd­rone in Zürich uit de lucht viel tijdens een testvlucht. De parachute die in zulke situaties het toestel in redding moet brengen, werkte niet en de drone crashte op een 30-tal meter van spelende kinderen. Er vielen gelukkig geen gewonden. Enkele maanden daarvoor was er al een soortgelij­k probleem met een drone van Swiss Post. Ook die haperde, maar kon gered worden door zijn parachute.

 ?? FOTO RR ?? Een drone van Wing levert een pakje van de Amerikaans­e drogisteri­jketen Walgreens.
FOTO RR Een drone van Wing levert een pakje van de Amerikaans­e drogisteri­jketen Walgreens.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium