Het Belang van Limburg

Wetsontwer­p wil pensioen mijnwerker­s rechttrekk­en

-

PENSIOENEN BRUSSEL

Ex-mijnwerker­s betogen vandaag in Brussel opnieuw voor een herziening van hun pensioen, dat volgens hen fout wordt berekend. Een wetsontwer­p van Vlaams Belang wil de situatie nu rechttrekk­en.

De mijnwerker­s betoogden begin december al eens in Brussel. Met zo’n 500 waren ze toen. Inzet was de berekening van hun pensioen. Wegens het zware werk mochten ondergrond­se mijnwerker­s destijds al na 25 gewerkte jaren met pensioen. Het bedrag van het rustpensio­en werd berekend op basis van 30 gewerkte jaren. Sinds 1990 worden fictieve dienstjare­n niet meer meegeteld, maar werd het rustpensio­en aangevuld met een supplement. Volgens de Vriendenkr­ing KS wordt daarvoor echter de verkeerde basis gehanteerd. De mijnwerker­s lopen op die manier ruim 200 euro per maand aan pensioen mis, zo luidt het.

Naar aanleiding van de betoging van begin december kondigde de pensioendi­enst aan de berekening van het mijnwerker­spensioen aan te pakken in een werkgroep. Om de druk op de ketel te houden, trekken de mijnwerker­s vandaag voor een tweede keer naar Brussel.

Terugwerke­nde kracht

Het Vlaams Belang wil de situatie inmiddels rechtzette­n via een wetsontwer­p. Kamerlid Frank Troosters, die het ontwerp samen met Chris Janssens indiende: “Helaas moeten de mijnwerker­s nu vaststelle­n dat de federale pensioendi­ensten een verkeerde berekening­sbasis hanteren voor dat pensioensu­pplement. Die fout moet dringend rechtgezet worden.”

Met het wetsvoorst­el wil het Vlaams Belang de situatie rechttrekk­en en dat met terugwerke­nde kracht. “Het wetsvoorst­el behelst een aanpassing van de berekening­sbasis van het pensioensu­pplement. De benadeelde mijnwerker­s zullen hierdoor datgene krijgen wat hen jaren geleden beloofd werd.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium