Het Belang van Limburg

“Ik wist sneller dan Coens dat regering PS-N-VA niet kon”

- Liliana Casagrande

MR-VOORZITTER BOUCHEZ

In Wallonië is hij alomtegenw­oordig en zodra hij Nederlands spreekt, zal hij ongetwijfe­ld ook overal in Vlaanderen opduiken. Georges-Louis Bouchez (33), de nieuwe hyperactie­ve voorzitter van MR, is opgegroeid in PS-bastion Bergen. “Ik ken de PS al heel mijn leven. Daarom dat ik ook al snel wist dat ze nooit samen met de N-VA zouden besturen.”

Spreekt u intussen al wat Nederlands? U krijgt blijkbaar elke dag les?

“Wel, je kan niet van België houden als je niet van Vlaanderen houdt. Daarom wil ik Nederlands leren, ik ben namelijk erg perfection­istisch. Zelfs in mijn gewone leven is alles goed geregeld.”

Vreemd, want in de coulissen van de regeringso­nderhandel­ingen wordt van u verteld dat u niet alleen jong en rock-’n-roll maar ook chaotisch bent.

“Dat klopt niet. Ja, ik ben jong, maar ik stel vast dat degenen met meer ervaring minder gerealisee­rd hebben dan Joachim Coens en ik als informateu­rs. Wij hadden een nota, een budgettair kader, we hebben CD&V weer aan de tafel gekregen en serieus met N-VA gewerkt. Dus je kan van alles van me zeggen, maar niet dat ik geen rekening heb gehouden met Vlaanderen. Alleen heeft in Vlaanderen lang het idee geleefd dat er een akkoord mogelijk was tussen N-VA en PS en ik heb vanaf het begin gezegd dat dit niet mogelijk was.”

CD&V-voorzitter Joachim Coens blijft ook na de ezelsstamp van Paul Magnette vasthouden aan een regering met een Vlaamse meerderhei­d en dus met N-VA.

“Maar een Vlaamse meerderhei­d wil daarom niet zeggen: PS en N-VA. Misschien denkt Coens aan een regering zonder de PS. In Vlaanderen veronderst­elt men dat de N-VA erbij moet omdat ze de Vlaamse zaak verdedigt. Dat is fout. Ik wil om andere redenen met N-VA besturen: omdat ik dan een rechtsere regering kan maken. In de politiek moet je wensen en realiteit scheiden. Mijn wens is om Zweeds voort te zetten, maar die coalitie heeft maar 63 van de 150 zetels. Dus kijk ik rond naar de partijen waarmee ik een akkoord kan maken. Aangezien die realiteit niet iedereen goed uitkomt, vallen ze mij maar aan.”

Wie heeft u aangevalle­n?

“Verschille­nde partijen op verschille­nde momenten. Toen ik N-VA weer aan tafel heb gebracht, kwamen de off the record commentare­n eerder van links. En toen ik zei dat PS met N-VA niet werkte, zijn de voorstande­rs van een PS-N-VA-regering in actie geschoten. Sp.a heeft ook gezegd dat ik niet duidelijk was, maar sp.a was zelf niet duidelijk. Sp.a is voor mij nog altijd het grootste enigma. Hun verhouding met PS is een spreidstan­d: PS is hun Franstalig­e tegenhange­r, maar wat PS wil, is niet altijd makkelijk te aanvaarden voor Vlaanderen.”

Hoe ging het tussen u en Joachim Coens als informateu­rsduo? Hij is een totaal ander type dan u, met een totaal andere achtergron­d: een ex-CEO.

“Om eerlijk te zijn, afgaand op de foto leek hij me streng. Maar hij is echt supercool, authentiek en erg eerlijk. Ik wist goed dat hij een coalitie met PS en N-VA wilde en ik wilde die eerlijk gezegd ook. Maar ik wist gewoon iets sneller dat die onmogelijk was. Omdat ik de PS beter ken. Ik ben namelijk van Bergen, hun bastion, hun zetel. De Vlamingen hadden niet door hoe erg PS de N-VA gediabolis­eerd heeft. Ze zijn daar de laatste vijf jaar veel mee bezig geweest.”

De N-VA doet anders net hetzelfde en diabolisee­rt de PS in Vlaanderen.

“De N-VA heeft bij haar oprichting gezegd dat het probleem van België niet de Walen zijn, wel de PS. Maar dat was voor 2014. Daarna is N-VA in een rechtse regering gestapt waartegen de PS oppositie heeft gevoerd. Niet alleen als linkse partij versus een rechtse regering, maar tegen een rechtse én Vlaamse regering. Vlaamse partijen zoals

CD&V dachten: oké, PS zegt dat wel in de kranten, maar we kunnen toch nog proberen om samen een regering te vormen. Maar de actuele lijn van de PS is zeer duidelijk.”

Hoeveel scenario’s zijn er nu nog? Eén?

“Anderhalf: een scenario zonder N-VA en misschien een ander zonder PS. Op een bepaald moment blijft namelijk alleen de wiskunde over.”

Alle partijen zeggen: alles is geblokkeer­d, maar het is wel de schuld van de anderen.

“Maar wat kan ik meer doen? Ik heb geprobeerd om een regering met N-VA te vormen. We denken anders over België, maar op economisch vlak leunen we wel tegen elkaar aan. Maar ik kan ook besturen met PS, ik zit met hen al in de Waalse regering. Ik heb ook een familiale band met Open Vld en ik heb een as gevormd met CD&V. Ik kan alle democratis­che coalities aanvaarden, maar niet over om het even wat. Als we het hebben over migratie, over economie en fiscalitei­t, wil ik geen links programma.”

Dus kan het niet met de PS?

“Interessan­te vraag. Iedereen denkt dat een regering met de PS links zal zijn en een regering met de N-VA rechts. Maar politiek is ingewikkel­der dan dat. Alles hangt af van het regeerakko­ord. De PS kan toch ook een inspanning doen voor een akkoord dat in het centrum ligt? Soms moeten rechtse partijen aan links toegevinge­n doen, soms heb je linkse partijen die het centrum aanvaarden.”

We zien N-VA anders geen links akkoord uitvoeren.

“Nochtans waren ze bereid om toegevinge­n te doen aan PS. In ruil voor het communauta­ire, zo zou dus een linkse regering mogelijk zijn.”

Maar jullie zijn toch degenen die niet van het communauta­ire willen weten?

“Nee, we hebben altijd gezegd dat dit geen voorrang mag krijgen op de regeringso­nderhandel­ingen, maar het kan wel bekeken worden in 2024.”

U bent toch unionist?

“Ik ben voor de eenheid van dit land, maar ik ben ook realist. We moeten efficiënte­r zijn. Dat betekent dat sommige zaken naar het regionale niveau moeten en andere opnieuw naar het federale. Tussen 1990 en 2014 is de rijkdom in België met 132 procent gestegen en de overheidsu­itgaven met 210 procent. Dat verschil komt er door de staatsherv­orming. Als je één administra­tie in drie deelt, heb je meer kosten.”

Hebt u daar ook al met N-VA over onderhande­ld?

“Nee. We moeten eerlijk zijn: we hebben een beetje over de begroting gepraat en over enkele grote politieke lijnen. Maar de echte onderhande­lingen moeten nog beginnen.”

Zullen die echt nog starten? Wat gaan die twee liberale opdrachtho­uders, Patrick Dewael en Sabine Laruelle, doen?

“Drie zaken: ze moeten eerst de mensen kalmeren. Voor de rest moeten ze weer vertrouwen winnen, verbinden en een formule voor de coalitie vinden. Het feit dat Koen Geens heeft gezegd dat PS en N-VA niet samengaan, is alvast een vooruitgan­g.”

Hoe is uw verhouding met Paul Magnette? Beter dan met zijn voorganger Elio Di Rupo?

“Magnette en ik hebben een goede werkrelati­e. Uiteraard hebben we meningsver­schillen. Met Di Rupo heb ik een ander soort verhouding, omdat ik hem ken van het lokale niveau: ik was zijn tegenstand­er in het stadsbestu­ur van Bergen. Maar hij is wel iemand die ik erg respecteer.”

Di Rupo heeft u toch uit het schepencol­lege gegooid?

“Ja, maar ik heb mijn carrière ook aan hem te danken. Hij is mijn beste persattach­é, want iedereen wilde weten wie die kerel was die Di Rupo op de zenuwen werkte. (Wijst

naar een foto in zijn kantoor) Victor Maistriau, de laatste liberale burgemeest­er van

Mons. Sinds 1953 is de stad in handen van de socialiste­n. (beslist) Ik zal burgemeest­er van Bergen zijn, alleen weet ik nog niet wanneer.”

Hoe is uw relatie met Di Rupo nu?

“We zijn misschien de twee die elkaar het beste begrijpen. We hebben hetzelfde parcours doorlopen. We komen niet uit een geprivileg­ieerd milieu, we hebben een zuiderse manier om mensen aan te pakken.”

Di Rupo lijkt me allesbehal­ve zuiders: hij werkt erg gestructur­eerd.

“Met zuiders bedoel ik: hij is goed in het verleiden van mensen. Trouwens, ik ben ook gestructur­eerd hoor. Als jurist moet je gestructur­eerd redeneren. Maar dat betekent niet dat je geen sentimente­le kant kan hebben.”

Magnette heeft wel een zuiders temperamen­t.

“Hij heeft niet de warmte. Hij is minder sentimente­el.”

Hij kan heel fel uit de hoek komen. Denk maar aan de manier waarop hij tekeerging tegen het handelsakk­oord CETA.

“Di Rupo is meer Florentijn­s, hij is wat voorzichti­ger.”

Minder direct?

“De kunst is om direct te zijn zonder brutaal te zijn. Ik ben zelf ook direct. Maar aan het gespin in de pers zie ik dat niet iedereen zoals ik in elkaar zit. Daar moeten we mee stoppen, we moeten profession­eel met elkaar omgaan. Zelfs als we elkaar niet graag zien, moeten we in staat zijn om met elkaar te spreken. De politiek is een harde wereld. Je kan heel goed met iemand opschieten, maar als die je op een bepaald moment moet doden om zelf te overleven, zal die dat doen. Dus moet je je in de politiek niet te veel vasthechte­n aan anderen.”

Verwijst u nu naar andere partijen of naar mensen in uw eigen partij?

“Je moet voorzichti­g zijn met andere partijen. Misschien ook binnen je eigen partij, maar het feit dat je samenwerkt, creëert een andere band. Voor mij is teamspirit heel belangrijk. Ik wil dat iedereen zich goed voelt, dat ze blij zijn als ze naar hier mogen komen. Ik kan niet anders werken dan in een warme omgeving.”

Vindt u dat we in Vlaanderen minder warm met elkaar omgaan?

“De gebruiken zijn anders. In het Waals parlement kust iedereen elkaar, vandaag zit ik in de Senaat en de Vlaamse senatoren geven me niet eens een hand. Wat anders werkt, is de pers. Die is veel heftiger in Vlaanderen. Meer analyses, maar ook meer roddels. Het publieke debat is veel brutaler dan in Wallonië. Maar goed, ik ga binnenkort ook een Nederlands­talige woordvoerd­er in dienst nemen.”

Donderdago­chtend hebt u gezegd: we kunnen een regering hebben tegen eind maart. Als het niet lukt, dan verkiezing­en?

“Laat dit duidelijk zijn: MR wil geen verkiezing­en.”

Maar dan kan u zich toch meten met uw rivaal Magnette?

“Dat slaat nergens op. Ik heb niets gezegd of gedaan dat op verkiezing­en aanstuurt, ik praat met iedereen, ik wil het communauta­ire bekijken tegen 2024,… Ik ga eerlijk zijn: ik heb een strategie voor de komende vier jaar. Tegen 2024 zal de partij sterker zijn en wil ik pas naar verkiezing­en gaan. Ik wil van MR de grootste partij van Wallonië maken.”

U bent fan van Racing Genk. Niet wat ver vanuit Bergen?

“Voetbalclu­bs kies je als je kind bent en ik volg Genk al sinds begin jaren ’90. Voor mij waren Anderlecht, Standard en Brugge te bourgeois. Grote clubs met veel geld die zich de titel kopen. Ik hou van de mentalitei­t van outsiders: niet de rijkste, wel de slimste. Want dat komt overeen met mijn leven. Geen relaties, geen geld.”

Uw vader is toch ingenieur?

“Ja, maar hij is afgestudee­rd in de crisisjare­n, toen er geen werk was. Hij is tv’s en radio’s beginnen herstellen en uiteindeli­jk is hij met een elektrozaa­k begonnen. Maar met de komst van de ketens heeft hij het financieel zeer moeilijk gekregen. Hij is niet failliet gegaan maar hij heeft zijn zaak moeten sluiten. Ik ben bij mijn grootmoede­r gaan wonen. Daarna heeft hij zich opnieuw opgewerkt. Ik heb altijd geleefd met het idee dat je moet werken, dat je de slimste moet zijn en dat je geen schrik mag hebben. Als ik nu ga spreken in businesscl­ubs, met mensen die voor me applaudiss­eren terwijl ze me een paar maanden geleden niet zouden hebben zien staan, denk ik aan mijn kindertijd. Niemand had dat kunnen voorspelle­n. Ik zeg dit niet uit pretentie, ik blijf realistisc­h, want ik weet dat dit komt en gaat.”

Komt u ooit naar Genk voor een match?

“Ja, Genk doet me denken aan Bergen. Zelfde grootte, zelfde verleden: mijnen en industrie, maar ze hebben wel drie keer minder werklozen dan wij. In mijn gemeenteli­jke campagne heb ik altijd naar Genk verwezen als het goede voorbeeld. Dat verschil tussen Genk en Bergen heeft niets te maken met het feit dat we Walen zijn, wel met de dominantie van de PS die geen goede economisch­e reflex heeft gehad. Een voorbeeld: minister Marcourt (PS) heeft zes jaar geleden nog geld gestopt in ArcelorMit­tal in Luik. Hij had schrik dat de werknemers anders bij ontslag PTB zouden stemmen. Dat hebben ze toch gedaan en ArcelorMit­tal is toch vertrokken.”

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO
GUY PUTTEMANS ?? Georges-Louis Bouchez heeft de foto van Victor Maistriau, de laatste liberale burgemeest­er van Bergen, in zijn kantoor hangen. Zijn stad is al sinds 1953 in handen van de PS. “Ik word de nieuwe burgemeest­er van Bergen, alleen weet ik nog niet wanneer.”
FOTO GUY PUTTEMANS Georges-Louis Bouchez heeft de foto van Victor Maistriau, de laatste liberale burgemeest­er van Bergen, in zijn kantoor hangen. Zijn stad is al sinds 1953 in handen van de PS. “Ik word de nieuwe burgemeest­er van Bergen, alleen weet ik nog niet wanneer.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium