Het Belang van Limburg

Gezocht: 99 Limburgse politie-inspecteur­s

-

POLITIEOPL­EIDING GENK

Een politie-inspecteur staat in voor het dagelijkse politiewer­k: van interventi­es en verkeersco­ntroles tot wijkwerkin­g en het onthaal. De Limburgse korpsen hebben voor 2020 nog 99 vacatures voor inspecteur openstaan, en dan zijn de afvloeiing­en nog niet meegeteld. Vooral bij politiezon­es Limburg Regio Hoofdstad (LRH) en Carma is er een tekort, met respectiev­elijk 20 en 19 vacatures. “Veel inspecteur­s moeten overuren kloppen omdat we door het tekort de permanenti­e moeilijk kunnen organisere­n”, zegt korpschef Philip Pirard van politiezon­e LRH. “Dat heeft een negatief effect op hun welzijn en privéleven, wat hun werk dan weer niet ten goede komt. We hebben dringend meer kandidaten nodig, maar er starten er te weinig met hun opleiding.” De Limburgse korpschefs roepen samen op om extra middelen vrij te maken, zodat de federale politie meer selecties kan organisere­n en er meer opleidinge­n komen.

112 aspiranten

Het PLOT, de Limburgse politiesch­ool, heeft alvast de capaciteit om meer inspecteur­s op te leiden. “Elk jaar wordt nationaal bepaald hoeveel kandidaten aan de opleiding mogen starten”, zegt PLOT-directeur Jacky Vastmans. “De laatste jaren waren dat 1.400 mensen, van wie wij er 112 mogen opleiden. In oktober en mei starten bij ons telkens 56 aspirant-inspecteur­s met hun opleiding van één jaar. Ongeveer 85 procent slaagt.”

“Daarna worden de inspecteur­s vooral naar korpsen gestuurd die de meeste manschappe­n nodig hebben. Bijgevolg komt niet elke aspirant van bij ons in een Limburgse politiezon­e terecht. En dat zet veel lokale zones momenteel onder druk. Het is nu afwachten wat de regering doet. Als er meer budget komt, kunnen er meer kandidaten dan die 1.400 opgeleid worden. Wij hebben hier alleszins de ruimte voor.”

Wie met de opleiding wil starten, moet eerst een strenge selectiepr­ocedure doorstaan. “Je moet onder andere fysieke en cognitieve testen doen, je persoonlij­kheid wordt getest en er is een antecedent­enonderzoe­k. De selectie duurt momenteel veel te lang, liefst acht maanden. Zo gaan er ook weer veel kandidaten verloren. De procedure moet sneller en efficiënte­r worden”, vindt Vastmans. “Bovendien raakt slechts één op de tien kandidaten door de selectie. We merken dan ook dat, ondanks het grote enthousias­me bij veel mensen, er maar weinig geschikt blijken om met de opleiding te starten. Misschien heeft dat te maken met het feit dat het beroep op tv vaak geromantis­eerd wordt en de verwachtin­gen niet stroken met de realiteit. Zelfs al krijgen we dus extra budget voor meer opleidinge­n, dan nog hebben we gewoon meer geschikte kandidaten nodig.”

Vereisten

Wat typeert een goede inspecteur? “Je moet natuurlijk fysiek in orde zijn”, zegt Vastmans. “Maar je moet ook verstandig zijn en een stabiele persoonlij­kheid hebben. Moeilijke situaties moet je kunnen de-escaleren. Een heethoofd is bij de politie niet op zijn plaats. Empathie tonen en goed kunnen communicer­en zijn ook vereisten, net als het vermogen om snel beslissing­en te nemen. Een maximumlee­ftijd om aan de opleiding te beginnen, is er niet.”

Loon

Het startloon is ook niet onbelangri­jk. “Je salaris hangt af van verschille­nde factoren, en via de online loonsimula­tor van de federale politie kun je precies berekenen hoeveel jij zou verdienen”, zegt Vastmans. “Een alleenstaa­nde 18-jarige die nog thuis woont, krijgt tijdens zijn of haar opleiding netto zo’n 1.650 euro. Na het afstuderen is dat 1.750 euro. Daar komen dan nog extra premies bij voor bijvoorbee­ld nacht- en weekendshi­ften. Zo kom je uit op een startloon van ongeveer 2.000 euro netto per maand.”

→ Solliciter­en kan via jobpol.be.

Je vindt er ook meer info.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium