Het Belang van Limburg

Acht jaar cel voor Looienaar die “verkeerd slachtoffe­r aanvalt met mes”

-

RECHTBANK TESSENDERL­O De 22-jarige Looienaar Y. K. is vrijdag in Hasselt veroordeel­d tot acht jaar cel nadat hij vorig jaar op café met een mes inhakte op een willekeuri­ge vrouw. Die raakte daarbij levensgeva­arlijk gewond.

Op 17 maart vorig jaar sloeg Looienaar Y.K. tilt tijdens een avondje stappen in Tessenderl­o met een vriend. Voordat de mannen pinten gingen pakken, liet Y.K. nog zijn fascinatie blijken voor de aanslag in het Nieuw-Zeelandse Christchur­ch, waarbij 51 doden vielen. “Ik voelde dat hij zin had in geweld”, getuigde zijn vriend tegen de politie.

Na meerdere pinten liep het mis in jeugdhuis Teslo. De Looienaar kneep in de billen van een vrouw en kreeg het aan de stok met haar vrienden. Woedend verliet hij de zaak en ging hij thuis drie messen “Ik hoor stemmen in mijn hoofd die mij zeggen dat ik bepaalde dingen moet doen. Ik wou die jongens pijn doen”, verklaarde Y.K. later.

Botbeenbre­uken

Gewapend met drie gekartelde messen stapte de dader rond 2.30 uur niet het jeugdhuis, maar café Het Land van Kafka binnen - het “verkeerde” café dus. Met een kapbewegin­g haalde hij uit naar de 35jarige A.B., een voor hem totaal onbekend en willekeuri­g slachtoffe­r. Drie aanwezigen konden hem uiteindeli­jk overmeeste­ren en in bedwang houden tot de politie kwam.

Slachtoffe­r A. B. liep bij de aanval meerdere botbeenbre­uken in het aangezicht op. Vandaag heeft ze nog steeds een litteken van 10 centimeter van onder haar rechteroog tot aan de wenkbrauw van haar linkeroog. “Ja, ze had dood kunnen zijn”, zei Y. K. tijdens het proces. “Het oogmerk om te doden blijkt uit het gebruikte wapen, de plaats en de aard van de verwonding, plus de kracht waarmee hij sloeg”, klinkt het in het vonnis. Volgens onderzoek door een psychiater leed de dader niet aan een geestessto­ornis die de controle over zijn daden ernstig heeft aangetast. Wel bestaat er een verband met de autismespe­ctrumstoor­nis en de scheefgroe­i in zijn persoonlij­kheidsstru­ctuur. De psychiater wees ook op het alcoholmis­bruik van de man. De kans op nieuwe feihalen.

ten is bijgevolg groot.

Tien minuten op café

Naast de acht jaar cel kreeg Y. K. die zelf niet aanwezig was tijdens de uitspraak - ook de kosten van het proces gepresente­erd, ruim 4.000 euro. Aan het slachtoffe­r is hij een voorlopig bedrag van 8.500 euro verschuldi­gd. Een deskundige moet nu de schade begroten. “Hte litteken is er. Volgens de dokter is het nu 18 maanden wachten hoe alles verder evolueert”, zegt slachtoffe­r A.B.. “Verschille­nde zenuwen en mijn sinussen waren doorgesned­en. Ik heb dus nog geluk gehad. En dan te bedenken dat ik nog maar tien minuten in het café was. Ik was gewoon op het verkeerde moment op de verkeerde plaats.” Pas in het ziekenhuis kwam de vrouw tot het besef wat er gebeurd was. “Ik heb de dader zelfs niet zien binnenkome­n. Opeens hoorde ik geluiden en volgde een zware klap. Wat ik van de straf vind? Het is heel erg voor de dader en zijn familie. Hij heeft hulp nodig, hopelijk krijgt hij die. Verder wil ik me daar niet over uitspreken.”

 ?? FOTO KAREL HEMERIJCKX ?? Op 17 maart vorig jaar stapte de dader het café Land van Kafka binnen, waar hij een onbekende vrouw aanviel met een mes.
FOTO KAREL HEMERIJCKX Op 17 maart vorig jaar stapte de dader het café Land van Kafka binnen, waar hij een onbekende vrouw aanviel met een mes.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium