Het Belang van Limburg

Limburgers hebben de zwaarste voet

- Sanne Deferme

42 procent van de Limburgers rijdt elke maand wel eens te snel buiten de bebouwde kom. Dat is meer dan in de andere Vlaamse provincies. De cijfers komen uit de Nationale Verkeerson­veiligheid­senquête van Vias.

Voor zijn jaarlijkse Verkeerson­veiligheid­senquête bevroeg Vias 6.000 Belgen. Opvallend is dat Limburgers van alle Vlamingen het hardst rijden. Zo overschrij­dt 42 procent van de Limburgers maandelijk­s de snelheidsl­imiet buiten de bebouwde kom, tegenover 36 procent van de Vlamingen. Op de autosnelwe­g duwt 39 procent van de Limburgers het gaspedaal al eens te ver in. Het Vlaamse gemiddelde is 31 procent.

Hoewel het aantal gebruikers van het openbaar vervoer het afgelopen jaar gestegen is van 37 naar 42 procent, maken Limburgers van alle Vlamingen nog altijd het minst gebruik van trein of bus. Het

Vlaamse gemiddelde ligt op 56 procent. Onze provincie haalt bovendien zelfs het Belgische gemiddelde van 50 procent niet.

Koning auto

Koning auto blijft het meest gebruikte vervoermid­del van de Limburger. In onze provincie verplaatst­e 91 procent zich het afgelopen jaar als autobestuu­rder. Geen enkele andere provincie scoort hoger. Het Vlaamse gemiddelde ligt op 87 procent, het Belgische op 83. Op de fiets geven Limburgers dan wel weer het beste voorbeeld, zelfs al fietst ook hier 18 procent zonder fietsverli­chting in het donker. Het Vlaamse gemiddelde ligt op 24 procent. In Limburg wordt met 18 procent ook het minst door het rode licht gefietst. In Vlaanderen maakt een op de vier zich daar schuldig aan.

De Limburger lijkt van alle Vlamingen het minst voorstande­r voor een veralgemee­nde zone 30 in de stadscentr­a. Slechts 35 procent vindt dat een goed idee, tegenover 39 procent van de Vlamingen. Ook de slimme kilometerh­effing boet in aan popularite­it. In 2019 was 44 procent van de Limburgers er voor te vinden, nu is dat nog 40 procent.

 ?? FOTO RR ?? Meer dan 40 procent van de Limburgers rijdt elke maand wel eens te snel in de bebouwde kom.
FOTO RR Meer dan 40 procent van de Limburgers rijdt elke maand wel eens te snel in de bebouwde kom.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium