Het Belang van Limburg

Vlaanderen lanceert ‘missie 120.000 jobs’

- Yves Lambrix

De Vlaamse regering en de sociale partners hebben een voorakkoor­d gesloten om de werkzaamhe­idsgraad op te trekken tot 80 procent. Daarvoor moeten minstens 120.000 Vlamingen extra aan een job worden geholpen.

Een kleine vijf maanden na haar aantreden heeft de Vlaamse regering vrijdag een engagement­sverklarin­g met de werknemers- en werkgevers­organisati­es gesloten om de werkzaamhe­idsgraad in Vlaanderen op te trekken naar 80 procent. “Dit is de belangrijk­ste doelstelli­ng uit het regeerakko­ord”, zegt minister-president Jan Jambon (N-VA).

11.000 extra jobs

Met 2.875.000 werkenden tekent Vlaanderen vandaag voor een werkzaamhe­idsgraad van 75,2 procent. Sinds 1990 waren nooit zoveel beroepsact­ieve mensen – tussen 20 en 64 jaar – aan het werk. Toch zit Vlaanderen met deze werkzaamhe­idsgraad pas in de Europese middenmoot. Om aan te knopen met noordelijk Europa en om de begroting veilig te stellen, moeten er deze legislatuu­r netto 120.000 jobs bijkomen. Dat zijn 24.000 werkenden extra per jaar. Omdat er jaarlijks ook zo’n 13.000 Vlamingen met pensioen gaan en er door de economisch­e groei 26.000 jobs per jaar bijkomen, komt de oefening neer op de creatie van 11.000 arbeidspla­atsen per jaar.

Vier groepen

Om die doelstelli­ng te halen zal de VDAB vrij ingeschrev­en werkzoeken­den actiever begeleiden en ondersteun­en. Voorts moeten werkende mensen aan de slag worden gehouden en moeten mensen worden aangetrokk­en die nu niet aan de arbeidsmar­kt participer­en. Binnen deze laatste groep zijn voor dit jaar vier prioritair­e groepen afgelijnd: de naar schatting 56.000 jongeren die niet in een opleiding zitten en geen werk hebben; leefloners; langdurig zieken met een uitkering van het RIZIV; en mensen die de arbeidsmar­kt hebben verlaten om zorgtaken op zich te nemen.

Hoe die doelgroepe­n concreet over de streep zullen worden getrokken, is voer voor verder overleg. Omdat Vlaanderen zelf maar beperkte sanctioner­ende bevoegdhed­en heeft, zal volgens Jambon vooral worden ingezet op “motiveren, stimuleren en ondersteun­en”. De engagement­sverklarin­g tussen de Vlaamse regering en de sociale partners moet op korte termijn uitmonden in een afgerond akkoord met concrete maatregele­n die jaarlijks opgevolgd en gemonitord worden.

 ?? FOTO ISOPIX ?? De Vlaamse regering en de sociale partners willen samen de werkzaamhe­idsgraad optrekken tot 80 procent. “Dit is de belangrijk­ste doelstelli­ng uit het regeerakko­ord”, zegt minister-president Jan Jambon (N-VA).
FOTO ISOPIX De Vlaamse regering en de sociale partners willen samen de werkzaamhe­idsgraad optrekken tot 80 procent. “Dit is de belangrijk­ste doelstelli­ng uit het regeerakko­ord”, zegt minister-president Jan Jambon (N-VA).
 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Om meer Vlamingen aan het werk te krijgen, zal de VDAB werkzoeken­den actiever begeleiden en ondersteun­en.
FOTO PHOTO NEWS Om meer Vlamingen aan het werk te krijgen, zal de VDAB werkzoeken­den actiever begeleiden en ondersteun­en.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium