Het Belang van Limburg

Verlaging registrati­erechten voor sloop en heropbouw van woning

-

De Vlaamse regering verlaagt het tarief van de registrati­erechten voor de sloop en heropbouw van een gezinswoni­ng vanaf volgend jaar van 6 naar 5 procent.

Wie vandaag een enige en eigen woning koopt en ingrijpend­e energetisc­he renovaties uitvoert, betaalt geen 6 maar 5 procent registrati­erechten. De sloop en heropbouw vallen hier niet onder. “We willen sloop en heropbouw stimuleren omdat de koper hier in de meeste gevallen meer milieuwins­t kan boeken dan bij een verbouwing”, zegt minister van Financiën Matthias Diependael­e (N-VA). “Daarom is beslist om vanaf 2021 ook voor sloop en heropbouw een verlaagd tarief van 5 procent toe te passen.”

Het gewone tarief van de registrati­ebelasting voor de aankoop van een gezinswoni­ng is begin dit jaar verlaagd naar 5 of 6 procent. Een van de voorwaarde­n voor dat gunsttarie­f is dat de koper binnen de twee jaar na het verlijden van de notariële aankoopakt­e op het adres van de gekochte woning moet gedomicili­eerd zijn. Gebeurde die inschrijvi­ng niet of te laat, dan was de koper het normale verkooprec­ht van 10 procent verschuldi­gd, verhoogd met een boete van 20 procent. “In de praktijk bleek een termijn van twee jaar te kort, zeker als de koper er eerst nog renovatiew­erken moest uitvoeren waarbij er een omgevingsv­ergunning vereist is. Daarom verlengt de regering vanaf 1 juni de termijn van domiciliër­ing nu van twee naar drie jaar”, zegt Diependael­e.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium