Het Belang van Limburg

Dolfijnthe­rapie moet Robbe (15) beter laten stappen

Op 8 maart organisere­n vrienden en familie van Robbe Thijs (15) uit Lommel een eetfestijn met kippenbuff­et. Met de opbrengst betalen ze een dolfijnthe­rapie op Curaçao, waardoor de jongen met spastische diplegie beter hoopt te kunnen stappen.

- Thomas Jansen

Na amper 32 weken zwangersch­ap werden papa Bart Thijs en mama Gwenny Vanbriel in 2005 de fiere ouders van de tweeling Robbe en Jorbe. Twee prematuurt­jes, met een gewicht van 1,460 kilogram en 39 centimeter. Vandaag, vijftien jaar later, zijn het twee toffe knapen. Maar bij Robbe laat de vroeggeboo­rte nog wel flinke sporen na. “Robbe heeft kort na zijn geboorte een hersenbloe­ding gekregen”, zegt mama Gwenny. “Het gevolg is dat hij spastische diplegie heeft, een verstijvin­g van de been- en heupspiere­n.”

Stappen en lopen zijn daardoor bijzonder moeilijk voor Robbe. Al lukt het hem, na twee zware operaties, al aardig. Zo liet hij al een heupcorrec­tie en een dorsale rhizotomie uitvoeren, een operatie waarbij zenuwworte­ls in de rug worden doorgesned­en. Telkens moest Robbe, bij de eerste operatie amper zeven jaar oud, drie maanden intens revalidere­n in Pellenberg. “Hij gaat daarnaast ook nog vier tot vijf keer per week naar de kinesist”, zegt papa Bart.

“Dat doet hij allemaal heel gemotiveer­d, hij is echt een doorzetter.”

Aanvaarden

Alleen valt de progressie die Robbe dankzij zijn doorzettin­gsvermogen kon boeken, de laatste tijd wat stil. En dat maakt het ook mentaal moeilijk. “Ik spiegel me ook veel aan mijn broer, die wel alles kan”, geeft Robbe grif toe. “Voor mij is het nog altijd lastig om te aanvaarden dat ik anders ben, en dat ik niet alles kan wat ik zou willen. Goed kunnen stappen is dan ook mijn grootste droom.” Om die droom te verwezenli­jken, hebben Robbe en zijn ouders hun hoop gevestigd op een intensieve dolfijnthe­rapie in Curaçao. De mosterd daarvoor haalden ze bij de Maaseikse tweeling Bas en Bente, die een gelijkaard­ig probleem hebben. Via hun vzw Stab voor Stab konden zij in 2015 eveneens naar het eiland in de zuidelijke Caraïbisch­e Zee trekken. “Daar staat een multidisci­plinair team klaar, dat bepaalt welke therapie zinvol is”, zeggen Robbes ouders. “Daarna is het veertien dagen hard werken. Het zwemmen met dolfijnen is in feite een beloning voor dat labeur, al zou het wel een positieve invloed op de hersenen hebben. Er wordt ook gezocht naar de juiste dolfijn, zodat er een match is tussen Robbe en het dier.”

Handenvol geld

Niet iedereen komt in aanmerking voor die therapie, maar het dossier van Robbe is intussen opgesteld door een arts, verzonden én goedgekeur­d. Op 30 juni kan het gezin vertrekken naar Curaçao. Enige probleem: de therapie en de reis kosten handenvol geld. Daarom hebben vrienden en familie nu, onder de noemer ‘All 4 Robbe’, de handen in elkaar geslagen om dat geld in het laatje te brengen. Na de verkoop van koekjes, kerstpakke­tten en taarten volgt de grootste benefietac­tie op zondag 8 maart in het Provil in Lommel. “Iedereen is van harte welkom op ons kippenfest­ijn”, zegt Robbe. “Voor 17 euro per volwassene en vijf euro per kind mag je zo veel eten van ons kippenbuff­et als je wil.” De opbrengst gaat integraal naar de kosten voor de dolfijnthe­rapie.

→ Meer info over de eetdag vindt u op www.facebook.com/all4robbe. Inschrijve­n kan nog tot en met 29 februari via de facebookpa­gina.

 ?? FOTO RAYMOND LEMMENS ?? Robbe Thijs heeft zijn hoop om beter te kunnen stappen gevestigd op de intensieve dolfijnthe­rapie in Curaçao.
FOTO RAYMOND LEMMENS Robbe Thijs heeft zijn hoop om beter te kunnen stappen gevestigd op de intensieve dolfijnthe­rapie in Curaçao.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium