Het Belang van Limburg

Maaseikena­ar zamelt 20.000 dollar in voor “Australisc­h paradijs”

Maaseikena­ar Raf Peeters (40) heeft in Australië twee cheques van elk 10.000 dollar overhandig­d aan dierenopva­ngcentra op Kangaroo Island, dat begin januari voor de helft door vlammen werd verteerd.

- KANGAROO ISLAND/MAASEIK Ruben Steegen

Kangaroo Island, net voor de zuidkust van Australië, heeft al jaren een speciaal plekje in Rafs hart. “Het is een groen, ongerept stukje paradijs met een ontzettend rijke fauna en flora”, vertelt de Maaseikena­ar, die tien jaar geleden van Limburg naar Californië verhuisde en daar een bedrijf oprichtte.

Toen Australië afgelopen winter door zware bosbranden werd geteisterd, leek het groene paradijs de dans te ontspringe­n. “Tot het begin januari hevig begon te waaien. In minder dan 24 uur is toen een derde van het eiland door de vlammen verteerd. Het hele westelijke deel, een gebied zo groot als Limburg, is vernield. Een ecologisch­e ramp. Van de naar schatting 60.000 koala’s op Kangaroo Island blijven er vandaag nog maximaal 10.000 over. Diertjes die het wel hebben gered, zijn zwaar verbrand. Bovendien zijn de overlevend­e koala’s, kangoeroes en wallaby’s compleet ontredderd. Hun natuurlijk­e habitat is helemaal verwoest.”

Solidarite­it in Maaseik

De Maaseikena­ar zette een inzamelact­ie op poten voor twee belangrijk­e natuur- en dierenopva­ngcentra. “Via online crowdfundi­ng op Facebook en met collectebu­ssen in mijn thuisstad Maaseik hebben we in totaal liefst 20.000 dollar ingezameld.” Begin deze week nam Raf de ferry richting het Australisc­he eiland om de eerste 10.000 dollar aan het Kangaroo Wildlife Park te overhandig­en, dat de voorbije weken al 600 koala’s opving. “Dankzij giften zoals deze kunnen we de diertjes redden”, vertelt eigenaar Sam Mitchell dankbaar.

Raf zelf is blij dat hij kan helpen, al was het wel even slikken toen hij donderdag van de boot stapte. “Mijn hart bloedt als ik in de wagen zit, met rondom mij niets dan zwartgebla­kerde vlaktes en een penetrante rookgeur. Maar te midden van al die miserie gloort hoop. Groene scheuten die opnieuw uitkomen, bloemen die door de dikke laag as heen priemen… Ze staan symbool voor het onverwoest­bare optimisme van de lokale bevolking.”

Eucalyptus

Vrijdag trok Raf naar het westelijk gelegen Hanson Bay Wildlife Sanctuary voor de overhandig­ing van de tweede cheque. “Dat centrum is helaas voor een groot deel afgebrand.” Samen met eigenaar Jim verzamelde Raf vrijdag takken en bladeren van eucalyptus­bomen voor de dieren in de omgeving. “Nu zoveel eucalyptus­bomen zijn verbrand, vinden zeker koala’s moeilijk voldoende voedsel.

Daarom plaatsen vrijwillig­ers overal voederpott­en met elders geplukte eucalyptus­takken in. Iedereen zet hier zijn schouders onder het herstel van de natuur.”

Hoewel Raf dit weekend weer richting Californië vertrekt, wil hij zich blijven inzetten voor Kangaroo Island. “Het herstel zal jaren, zelfs decennia duren. Het is nu dat deze mensen ons het hardst nodig hebben. Daarom blijf ik geld inzamelen.”

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO'S RR ?? Raf Peeters heeft een speciaal plekje in zijn hart voor Kangaroo Island. Tussen alle verwoestin­g komen de eerste groene scheuten uit. “Een symbool van optimisme.”
FOTO'S RR Raf Peeters heeft een speciaal plekje in zijn hart voor Kangaroo Island. Tussen alle verwoestin­g komen de eerste groene scheuten uit. “Een symbool van optimisme.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium