Het Belang van Limburg

Fiets te klein of de kleur beu? Fietsbieb weet raad

“Sinds 31 maart 2018 konden we al meer dan 700 fietsen uitlenen in onze Fietsbiebs.”

-

BEWEGING.NET RIEMST

Meer kinderen op een budgetvrie­ndelijke manier op de fiets krijgen, en hen stimuleren om dingen te delen. Dat is kort samengevat de doelstelli­ng van beweging.net met de Fietsbieb. De eerste zag op 31 maart 2018 in Diepenbeek het levenslich­t. Zaterdag, nog geen twee jaar later, opent in Riemst al de zesde vestiging.

Het concept is eenvoudig. Voor 20 euro per jaar kunnen ouders of kinderen één kinderfiet­s lenen. “Die mogen ze zo vaak omruilen als ze willen, bijvoorbee­ld als ze te klein geworden zijn of als de kinderen de kleur beu zijn”, zegt Bart Bynens van beweging.net. “Een kind geraakt zijn fietsje snel ontgroeid, en telkens een nieuwe kopen kost veel geld. We vragen ook nog 20 euro waarborg, maar dat geld krijgen de mensen terug als ze de tweewieler binnenbren­gen.” In 2018 en 2019 leenden de vijf

Fietsbiebs (Diepenbeek, Ham, Genk, Pelt en Oudsbergen) in totaal 691 fietsen uit. Ondertusse­n is de kaap van 700 fietsen al gerond. “Wie zelf een fiets binnenbren­gt, moet het eerste jaar geen lidgeld betalen”, zegt Bynens. “Zo komen we ongeveer aan de helft van ons bestand. De andere helft krijgen we via schenkinge­n, of kopen we aan op de tweedehand­smarkt.”

En wat als de gevreesde platte band of kapotte ketting roet in het eten gooit? “Als er sprake is van slijtage, zorgen wij voor de herstellin­g. Wij hebben een aantal vrijwillig­ers ter beschikkin­g voor die reparaties.”

Blinde vlekken

Met de zesde vestiging in Riemst is het eindpunt nog lang niet bereikt. Weldra opent er een zevende vestiging in Beringen. Daarvoor worden op zaterdag 29 februari al fietsen ingezameld. Later volgen ook Hamont-Achel, HouthalenH­elchteren en Maaseik.

Is het einddoel om in alle 42 Limburgse gemeenten een fietsbieb te openen? “Dat zou overdreven zijn”, lacht Bynens. “Want de Fietsbieb is niet voorbehoud­en aan inwoners van die gemeente. In Diepenbeek komt bijvoorbee­ld bijna de helft van de gebruikers uit de randgemeen­ten. Daarom zullen we wel nog proberen om op termijn over heel Limburg verspreid te zitten, maar met twintig verdeelpun­ten zullen er wellicht nog weinig blinde vlekken overblijve­n.”

→ Meer info over locaties en de inzameling in

Beringen: www.fietsbiebl­imburg.be

 ?? PALMAERS
TOM ?? Bart Bynens in de Fietsbieb in Diepenbeek: “Ze mogen zo vaak omruilen als ze willen.”FOTO
PALMAERS TOM Bart Bynens in de Fietsbieb in Diepenbeek: “Ze mogen zo vaak omruilen als ze willen.”FOTO
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium