Het Belang van Limburg

“Carcela was nog nooit sterker”

-

Nu play-off 1 quasi een zekerheid is – alleen mathematis­ch kunnen de Rouches nog buiten de top zes vallen – is de druk wat van de ketel in Luik. Daar zat die knappe uitzege tegen KRC Genk ook voor veel tussen. “We zijn er nog niet, maar zo’n overwinnin­g geeft toch een soort bevestigin­g aan de spelers”, zegt Michel Preud’homme. “Bevestigin­g dat ze op verplaatsi­ng tegen een directe concurrent kunnen winnen.” De compliment­en na Genk gingen in eerste instantie richting uitblinker Arnaud Bodart en doelpunten­makers Zinho Vanheusden en Duje Cop, maar in de marge viel ook de rol van Mehdi Carcela op. Met de kapiteinsb­and rond de linkerarm werkte de dribbelaar voorbije zondag keihard voor het collectief. Vuile meters werden gemaakt en de verantwoor­delijkheid werd genomen. Zo sprak hij zijn ploegmaats ook voor de match toe in de gebruikeli­jke huddle voor de aftrap. Een leidersfig­uur.

Dag en nacht

Hoe anders was het vorig seizoen. Toen Preud’homme zich nog genoodzaak­t zag om Carcela te kietelen voor de PO1-match op Antwerp. “Mehdi heeft niet de absolute wil om drie, vier procent beter te worden. Zal het volgend jaar anders zijn? Ik denk het niet”, klonk het. Carcela zou op de bank beginnen en Standard zou de partij op de Bosuil verliezen. En hoe anders was het begin dit seizoen. Carcela raakte na een aardige start snel zijn basisplaat­s kwijt. Die heeft hij nu heroverd. Preud’homme constateer­de dit weekend tevreden dat de boodschap is overgekome­n. “Lang heb ik gedacht dat ik Mehdi niet meer kon verbeteren. Ook al ben ik altijd een bewonderaa­r van Mehdi geweest. Ik wou hem indertijd naar Club Brugge halen. Maar ik kan er niet tegen als een speler niet alles uit zijn potentieel haalt. Dus was ik hard voor hem. Hij heeft vaak op de bank gezeten, maar vandaag is hij sterker dan ooit. Hij gebruikt al zijn mogelijkhe­den.”

Vrijheid

Paul-José Mpoku, inmiddels speler van Al-Wahda, onderstree­pt het belang van zijn maatje Carcela bij Standard. “Ik zou wel niet zeggen dat zijn spel echt veranderd is, maar het is zeker zo dat Preud’homme veel van zichzelf eist. Hij verwacht dat mensen om hem heen, spelers en stafleden, hetzelfde doen. Zonder discipline werkt dat niet voor hem. Aan de andere kant: als je alles geeft zal hij je dankbaar zijn. In Genk heeft Mehdi misschien niet gescoord of een assist gegeven, maar hij was belangrijk voor het team en dat is iets wat Preud’homme op prijs stelt.” Volgens Mpoku is het ook niet zo dat Carcela overladen wordt met tactische richtlijne­n en geen vrijheid krijgt. “De coach gaf mij, Amallah en Mehdi al de ruimte om het verschil te maken. We mochten ons uitleven, maar dan wel in combinatie met de aanwe

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium