Het Belang van Limburg

“Mijn blindheid houdt me elke dag bezig”

-

Toen Leen op maandag 21 augustus 2017, drie dagen na haar mislukte oogoperati­e, op gesprek ging bij chirurg S. in het UZ Leuven, zat er nog een ander slachtoffe­r in de wachtzaal: Breeënaar Jos Mulders (74). Al wisten de twee op dat moment niet van elkaar dat ze blind waren geworden na een glasvochto­peratie die ze allebei op vrijdag 18 augustus hadden ondergaan. De oogproblem­en bij Jos begonnen in mei 2017. “Op een dag zag ik alleen nog langs de onderkant van mijn linkeroog. Aan de bovenkant was het zwart”, vertelt Jos. “Mijn oogarts stuurde mij dezelfde dag nog door naar het UZ Leuven.” Jos bleek een netvlieslo­slating te hebben. “Een dag later - op 12 mei - kon ik onder het mes. Ik kreeg een olievloeis­tof in mijn oog, die moest er drie maanden inblijven.” Op vrijdag 18 augustus had Jos een nieuwe afspraak in het UZ Leuven om de olievloeis­tof uit zijn linkeroog te laten vervangen door een andere vloeistof. “Toen ik voor die operatie binnen ging, was mijn zicht eigenlijk redelijk goed”, zegt Jos.

Vingers

De glasvochto­peratie op 18 augustus leek goed te verlopen. “De ochtend na de operatie haalde een assistent het verband van mijn linkeroog en vroeg mij hoeveel vingers hij opstak. Ik zie geen vingers, zei ik. Ik zie helemaal niets. Ik voelde ook een lichte pijn aan mijn oog. De assistent was zichtbaar geschrokke­n, maar nam verder geen initiatief. Ik kreeg oogdruppel­s en zalf en ’s middags mocht ik naar huis. Het hele weekend lang was ik ongerust over wat er met mijn oog aan de hand was.” Drie dagen later, op maandag 21 augustus, werd Jos opnieuw uitgenodig­d bij chirurg S. in het UZ Leuven. “Ik zag nog altijd niks en had ook nog altijd pijn aan mijn linkeroog. Ze hebben foto’s van de binnenkant van mijn oog gemaakt en nadien moest ik opnieuw bij chirurg S. komen. Er is iets fout gegaan. U bent uw linkeroog definitief kwijt, zei hij. Die woorden drongen niet helemaal tot mij door en ik vroeg hem wat er dan was misgegaan. Het kan de vloeistof zijn die in uw oog is gedaan tijdens de operatie of het is de naald waarmee geopereerd is, antwoordde hij. Daar stond ik dan: aan één oog blind voor het leven en niemand die mij kon vertellen hoe dat kwam.”

Vergoeding

Drie dagen later, op 24 augustus, moest Jos opnieuw op controle bij chirurg S., maar er was nog altijd geen verbeterin­g merkbaar. “We hebben hier een verzekerin­g voor in het ziekenhuis en u zal vergoed worden, zei de chirurg. Al kan dat wel twee of drie jaar duren. Met die woorden moest ik het doen.” Ook zei chirurg S. nog tegen Jos dat hij de eerste was bij wie de ingreep mislukt was. “Maar enkele weken daarna bleek plots dat er toch nog andere slachtoffe­rs waren. Waarom moest dat verzwegen worden?” Ook Jos kreeg nooit een sluitende uitleg waarom hij blind werd na een routineope­ratie. “Een maand geleden nog heb ik een gesprek gehad met chirurg S. en hij zei dat ze nog altijd aan het zoeken waren wat de precieze oorzaak is. Is er een chirurgisc­he fout gebeurd? Of zijn we misschien het slachtoffe­r van een mislukt medisch experiment? Ik weet het niet. We zijn nu tweeëneenh­alf jaar na die mislukte operatie en nog altijd kan niemand mij vertellen waarom ik blind ben. Ook is het nog altijd niet duidelijk of ik ooit nog een schadeverg­oeding zal krijgen.”

Cataract

“Het is heel moeilijk om met één oog te leven”, zegt Jos. “Die blindheid went wel, zeggen mensen wel eens. Maar dat is niet zo. Dat went nooit. Ik sta ermee op en ga ermee slapen. Fietsen is bijvoorbee­ld een van mijn grote hobby’s, maar met één oog gaat dat heel moeilijk. Als ik een vliegje in mijn oog krijg of de zon in mijn oog schijnt, zie ik gewoon niks meer. Mijn vrouw weet ook dat ze altijd aan de rechterkan­t van mij moet fietsen, omdat ik haar anders niet zie.” Ook klussen in huis gaat nog amper. “Vroeger deed ik alles zelf - van verven tot behangen - maar die klusjes moet ik nu laten doen omdat het simpelweg niet meer gaat.” Jos is voor 30 procent invalide en vreest ondertusse­n ook voor zijn rechteroog. “Ik heb ook nog beginnende cataract aan mijn rechteroog. Als ik lees, voel ik dat mijn zicht daar ook aan het afnemen is. Maar ik durf niet meer onder het mes te gaan. Als de operatie aan mijn rechteroog ook mislukt, dan ben ik helemaal blind.”

 ?? FOTO BOUMEDIENE BELBACHIR ??
FOTO BOUMEDIENE BELBACHIR

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium