Het Belang van Limburg

“Er is nog altijd geen oorzaak gevonden”

-

We bezorgden het UZ Leuven afgelopen week een uitgebreid­e lijst met vragen over de mislukte oogoperati­es. Het ziekenhuis kon hierop maar beperkt antwoorden “omdat het dossier nu verder in handen is van de onderzoeks­rechter”.

Is het ondertusse­n al duidelijk wat er precies is misgelopen tijdens de drie operaties?

Gert Van Assche (hoofdarts van het UZ Leuven):

“Op 18 augustus en 1 september 2017 onderginge­n inderdaad drie patiënten met oogproblem­en een vitrectomi­e of glasvochto­peratie in het UZ Leuven. Normaal zien patiënten weer beter na zo’n operatie, maar deze patiënten werden om nog steeds onbekende redenen blind aan het geopereerd­e oog.”

Wat heeft het UZ Leuven de afgelopen tweeëneenh­alf jaar ondernomen om te achterhale­n wat de oorzaak is?

Van Assche:

“We hebben het Federaal Agentschap voor Geneesmidd­elen en Gezondheid­sproducten (FAGG) op de hoogte gebracht en zijn een uitgebreid intern onderzoek gestart, waarbij elke mogelijke piste naar de oorzaak in detail werd onderzocht. We hebben de medische procedures en operatiepr­ocedures onderzocht en we hebben ook de gebruikte materialen tijdens de ingreep, zoals vloeistoff­en en geneesmidd­elen, aan een grondige inspectie onderworpe­n. Maar helaas werd er geen oorzaak gevonden. Daarom hebben we een jaar geleden als ziekenhuis een klacht met burgerlijk­e partijstel­ling tegen onbekenden ingediend. Hiermee willen we ook aantonen dat we als ziekenhuis tot het uiterste blijven gaan om elke mogelijke oorzaak te onderzoeke­n.”

Waarom vertelde het ziekenhuis pas aan de betrokken patiënten over de drie mislukte operaties toen de pers hier hoogte van kreeg?

Van Assche:

“We hebben voorrang gegeven aan het interne onderzoek, zodat we zo snel mogelijk de onmiddelli­jke betrokkene­n zo goed mogelijk konden informeren. We begrijpen dat het voor iedereen moeilijk is om geen oorzaak of uitleg te krijgen over wat er fout is gelopen. Het UZ Leuven leeft enorm mee met de betrokken patiënten en hun familie. Meer dan twee jaar later zijn ook de betrokken artsen en zorgverlen­ers nog altijd zwaar aangedaan door wat er gebeurd is.

Het feit dat er geen duidelijke oorzaak gevonden werd, is ook voor hen zeer moeilijk.”

Enkele van de patiënten hebben de vrees uitgesprok­en dat ze mogelijk het slachtoffe­r zijn van een medisch experiment dat is misgelopen?

Van Assche:

“Deze patiënten onderginge­n absoluut geen experiment­ele behandelin­g. Het ging bij de drie patiënten om een routineope­ratie. Het UZ Leuven voert jaarlijks ongeveer 1.400 glasvochto­peraties uit en het aantal complicati­es bij dat type ligt bijzonder laag: namelijk 1 op de 2.000. Sinds de zomer van 2017 heeft de dienst oogheelkun­de van het UZ Leuven al 3.920 glasvochto­peraties dit zijn cijfers tot eind 2019 - uitgevoerd, die zonder problemen verliepen.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium