Het Belang van Limburg

Op zijn 15de van school, nu baas over 120 man bij Apple in Madrid

-

Denny Delva (30) was vijftien toen hij stopte met zijn aso-opleiding. Hij koos ervoor om op leercontra­ct te gaan. Denny besefte al snel dat dit een vergissing was. Hij besloot opnieuw te studeren en behaalde een bso-diploma via de examencomm­issie. Nu werkt hij voor Apple en binnenkort verhuist hij als leidinggev­ende naar Madrid.

Tijdens zijn studies economie-wiskunde aan de middelbare school begon Denny zich opstandig te gedragen. “Ik hield er niet van om te doen wat iedereen van me verwachtte. Als ik een kans zag om tegendraad­s te zijn, deed ik dat met plezier”, vertelt hij. Daar moest de tiener wel de gevolgen van dragen. Hij kreeg na zijn derde jaar aso een C-attest. “Dat jaar opnieuw doen, zag ik echt niet zitten. Ik was het studeren kotsbeu.”

Hij was ervan overtuigd dat het harde werkleven iets voor hem zou zijn. Denny stopte met school en ging op leercontra­ct. Hij werkte vier dagen per week bij de Hubo, vooral als magazijnie­r. Eén dag per week volgde hij de opleiding ‘kleinhande­l’ bij Syntra. De vijftienja­rige Denny kwam er echter snel achter dat zijn toekomst niet in die sector lag. “Het gevoel dat ik mijn leven aan het vergooien was, kwam toen een collega bij Hubo me vroeg of hij ‘rood’ met een -d of een -t moest schrijven”, herinnert hij zich. “Ik begreep plots de bezorgdhei­d van mijn ouders. Ik had inderdaad meer in mijn mars en begon grondig na te denken over wat ik wilde bereiken in het leven.”

De drijfveer om zijn ouders trots te maken, gaf Denny de kracht om terug achter de schoolbank­en te kruipen. Hij combineerd­e het werk bij Hubo met het behalen van zijn diploma’s tweede en derde graad via de examencomm­issie. Thuiskomen, douchen, eten en daarna studeren tot tien uur ’s avonds, het was een jaar lang zijn dagelijkse routine. “Er zijn veel momenten geweest dat ik wilde opgeven, maar dat kon ik gelukkig niet. Daarvoor was ik te koppig en mijn motivatie om mezelf te bewijzen aan mijn ouders was te sterk.”

Selfmade man

Zijn harde werk en doorzettin­gsvermogen werden beloond toen hij op zijn achttiende de derde graad afrondde. Dat gelukzalig gevoel kan hij zich nog heel goed herinneren. “Ik was achttien en afgestudee­rd! Al mijn verloren tijd was ingehaald. Ik zat uiteraard met mijn hoofd in de wolken”, vertelt Denny. Hij was enorm trots op zichzelf. “Ik heb dat helemaal alleen gedaan. Iedereen die mij had verteld dat ik niets zou bereiken in het leven, heb ik het tegendeel kunnen bewijzen.” Dat gaf hem extra motivatie om het nog verder te schoppen. “Eigenlijk wou ik naar de universite­it gaan, maar ik heb uiteindeli­jk wel ingezien dat ik dat met mijn bso-diploma niet had aangekund”, geeft Denny toe. Hij schreef zich in voor de richting IT aan de PXL Hogeschool. “Voor ik aan die studie begon, had ik er helemaal geen vertrouwen in dat ik het tot een goed einde zou brengen. Ik heb mezelf gelukkig kunnen verbazen”, aldus Delva.

Trots

Denny Delva

De gezichtsui­tdrukking van zijn ouders op de diploma-uitreiking kan Denny zich nog altijd perfect herinneren. Hij zag zijn moeder en vader glunderen. Dat was voor hem het bewijs dat hij zijn leven niet had verkwist. “Het was alsof er tienduizen­d kilo van mijn schouders viel. Terugdenke­n aan die dag maakt me nog altijd emotioneel”, vertelt hij. Denny kreeg na zijn stage onmiddelli­jk een jobaanbied­ing. In oktober verhuist hij naar Madrid om er 120 werknemers van Apple te begeleiden.

Of Denny iets zou veranderen aan de weg die hij heeft afgelegd? Zijn antwoord is resoluut ‘neen’. Alle problemen en tegenslage­n die hij op zijn pad tegenkwam, hebben hem gemaakt tot de sterke persoon die hij nu is. “Als ik iets anders had gedaan, zou ik nu een ander mens zijn en misschien niet zo succesvol en gelukkig”, zegt hij vastbeslot­en. “Ik zou wel aan rebelleren­de tieners die hun weg een beetje kwijt zijn het advies willen geven om toch af en toe naar hun ouders te luisteren. Ze zullen het waarschijn­lijk niet geloven, maar die volwassene­n hebben toch regelmatig gelijk.”

 ?? FOTO SVEN DILLEN ??
FOTO SVEN DILLEN

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium